Shibori technika


A shibori legalább száz ősi japán textilfestési technika gyűjtőneve, melynek során hajtogatás, kötözés, férchímzés és összehúzás, préselés módszerrel bizonyos területeket kitakarunk a festéstől.

A shibori nagyon hasonlít  a hippikorszakból ismert tie-dye vagy batik festésre (kötözés és festés), azonban a shibori ennél jóval több: hagyomány, divat és művészet. A shiborit leginkább talán forma-ellenálló festésnek fordíthatjuk, melynek során a kétdimenziós textilből három dimenziósat készítünk úgy, hogy bizonyos részek ezáltal ellenállnak a festésnek. 

Amire szükséged lesz: Indigó kék festék, természetes szálú textília, gumikesztyű, gumigyűrűk, zsinór, bot, festőedény. Fontos, hogy természetes anyagú textíliát válassz, ami lehet pamut, gyapjú, selyem vagy len, mert csak ezeket fogja meg a festék.

Hajtogasd a textilt harmonikaszerűen, vagy csavard rúdra, kötözd, csomózd, gumizd össze tetszés szerint. Minél nagyobb felületet takarsz ki a kötözéssel, vagy esetleg egy falappal, annál nagyobb lesz a festetlen rész. Ugyanígy minél kevesebb gumival kötözöd el az anyagot, annál nagyobb lesz a festett, színes rész.

Keverd be a festéket a használati utasítás szerint, és merítsd bele az anyagot.  Hagyd benne nagyjából 5 percig majd emeld ki és hagyd száradni.

shibori, textil, festés, indigó

Csak pár óra után vágd le a gumit és öblítsd ki alaposan tiszta vízben.

Forrás

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Mini növények
Colleen Jordan miniatűr virágdíszeket készít, melyeket gyűrűként, medálként vagy...
Nyaralós album
Kedves Brigitta!Megtaláltam a facebookon is az elérhetőségét, azért regisztráltam...
Milyen festéket válasszak?
Kedves Szakértők! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen festéket használjak ahhoz a táblához,...
Ünnepi scrapbook oldalak
Kedves Brigitta! Látványosabb, élénkebb, mozgalmasabb
10 csodás, tavaszi, virágos ötlet
Hangolódj a közelgő húsvétra csodás, virágos dekorációval. Meríts ötletet a képekből...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION