5 felejthetetlen hatás így vidd az otthonodba Portugáliát!


Portugália izgalmas világa nem csak az utazás szerelmeseit hozza lázba, hanem mindenkit, aki rajong a különleges darabokért, dekorációkért. A Poli-Farbe jóvoltából összegyűjtöttük, miért érdemes magunkkal vinni az otthonunkba egy csöpp Portugáliát!

 

1. Meleg színek kombinációja
Este érkeztünk meg Lisszabonba, a portugál fővárosba. Utunk a szállásra az Április 25. hídon vezetett át, ahol lélegzetállító a látvány tárul elénk: mélyen alattunk kéklett a Tejo folyó, a víztükrön megtört és csillogó fényekkel. A színek izgalmas játéka azonban másnap kezdődött igazán. Láttam már többször a tengert, gyönyörködtem sokszor a mediterrán világ napfényes egében, de ilyen egyedi színekkel még nem találkoztam. Az ég kék színe, az óceán kék árnyalatai soha eddig nem látott árnyalatokat mutatnak. Lehetetlenség leírni azokat az átmeneteket.

A kék-fehér színek éppúgy Portugáliához tartoznak, mint a nap sárga vagy épp a rozsdás vörös. Meleg színek, amelyeket a szemet gyönyörködtető minták emelnek ki és tesznek még hangulatosabbá.


Cabo da Roca: Európa legnyugatibb pontján
Sintra egyik mesés palotája, a Quinta da Regaleira

2. Egyszerre patinás és rusztikus
Imádjuk az autentikus elemeket a lakberendezésben éppúgy, mint egy utcaképben. Egyszerre régi, de mégis patinás hatást nehéz elérni, de egész Lisszabont ez jellemezte: öreg épületek, kopott háztetők, mégis csillogó és elegáns összhatás. A csempékkel díszített házak és templomok egyedisége felejthetetlenné teszi ezt a várost, mert a kozmopolita jelen a történelmi múlttal keveredve örök emlék marad.  

 

                      Lisszaboni utcarészlet

3. Ékszerdoboz hatás
Amíg nálunk a mázas csempéket a fürdőszobákba és konyhákba szorítottuk, addig Portugáliában a házak kivételes, ékszerszerű díszítésének számított. Ez a technika tette jellegzetessé a portugálok lakáskultúráját és építészetét.

 

Az új a Santa Luiza Belvedere kilátótól ilyen mesés házak között vezet

4. Csempeművészet
A híres azulejo művészete mór hatásra honosodott meg Portugáliában.  Kezdetben geometriai mintákat jelenítettek meg a csempéken, később pedig történelmi élethelyzeteket éppúgy festetettek rájuk, mint a növényi motívumokat. A mozaikszerűen egy-egy csempére festett részletek a falakon álltak össze egy hatalmas képpé.


 

5. Színezd újra
A reneszánsz stílus után a portugálok a csempék mintázatában a barokk stílusjegyeket jelenítették meg, így váltak a minták színesebbekké: sárga, zöld és lila színek is megjelentek a korábbi kék-fehér kombinációk mellett. Később a technika fejlődésével pedig újabb színekkel bővült a paletta, a portugál műhelyek munkái ekkorra a kor legmagasabb színvonalú és legkeresettebb alkotásaivá válnak.


A Santa Luiza Belvedere kilátó egyedi csempéi miatt is izgalmas látványt nyújt

Obrigada Poli-Farbe
A mesés utazásért köszönet a Poli-Farbénak!

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Diy húsvéti répa
Egy ötletes csomagolással még emlékezetesebbé teheted a húsvét reggelét a gyerekek...
Nyaralós album
Kedves Brigitta!Megtaláltam a facebookon is az elérhetőségét, azért regisztráltam...
Milyen festéket válasszak?
Kedves Szakértők! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen festéket használjak ahhoz a táblához,...
Ünnepi scrapbook oldalak
Kedves Brigitta! Látványosabb, élénkebb, mozgalmasabb
Húsvéti tojás természetesen
Próbáltad már természetes anyagokkal megfesteni a húsvéti tojást?
Berzselt tojások
A berzseléses, más néven levél takarásos tojásfestés, annyira egyszerű, hogy már...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION