hirdetés

Fizessen elő a magazinra!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

A sokoldalú tejfesték

Mintha az idő koptatta volna hosszú évtizedek alatt, olyan hatást érhetsz el a fafelületeken. Ha megismerkedsz a tejfestékkel, magad is könnyen előidézheted ezt a régies látványt bármilyen újonnan szerzett bútoron.     
 

A tejfesték igen népszerű lett a hobbi bútorfestők körében, mivel a vele festett felületek kopottas, vintage hatást keltenek, ráadásul évszázadok óta kizárólag természetes alapanyagokból, mészből és tejfehérjeporból készül. A festék a nem porózus (pl. lakkozott, politúrozott, festett stb.) felületeken nem mindenütt tapad meg, száradás közben helyenként látványosan leválik, lepereg. Ha adsz hozzá tapadásfokozó adalékot, akkor szinte bármilyen felületen tökéletesen fed, nem pereg. A festéket por alakban vásárolhatod meg, így bármeddig eltarthatod. A festés nem igényel előkészítést: csiszolás és alapozás nélkül rögtön a bútorra kenheted. Két réteg általában elég a tökéletes fedéshez. A porhoz a szerint keverj vizet, hogy milyen hatást szeretnél elérni. Használhatod egy rétegben fedőfestékként vagy erősen hígítva lazúrként. A tejfesték matt, bársonyfényű, sima felületet ad, amin nem látszanak az ecsetvonások. Végül viaszolhatod, olajozhatod, de akár lakkozhatod is attól függően, hogy matt vagy fényes felületre vágysz. 

Hozzávalók • régi bútor • palakék tejfesték • víz • kenderolaj • mészfehér és aranyfekete viasz • 280-as csiszolópapír • pamutrongy • ecset

Egy tálkában keverd be a festéket. Mérj ki 4-5 evőkanálnyi port, majd apránként, kanalanként adagold hozzá a vizet, míg palacsintatészta sűrűségű lesz. Egy hasonló méretű kisbútor lefestéséhez, két rétegben, 1,5 dl-nyi festék szükséges. Hagyd állni a keveréket 5-10 percig, hogy a legkisebb szemcsék is tökéletesen feloldódjanak.  

Ha nagyon porózus a felület, előtte átkenheted kenderolajjal, hogy ne szívja magába a festéket, hanem biztosan leperegjen. Töröld le a felesleget pamutronggyal. A fényes felületű, politúros bútorokat nem szükséges olajozni. Fesd le egy rétegben a bútort és hagyd száradni. Ekkor még alig-alig fed a festék, ne ijedj meg. Kenj rá egy második réteget. 

Miközben szárad a festék, megrepedezik és elkezd leperegni. Ha már teljesen száraz a felület, finom csiszolópapírral átsimíthatod, hogy a felpattogzott festéket eltávolítsd. Mélyebb színt és enyhén vízálló védelmet adhatsz a bútornak, ha kenderolajjal átkened. 

KZ_9265_ok.jpg

CÍMKÉK: bútor


hirdetés


Legnépszerűbb témákhirdetés

EZT IS Ajánljuk

TI KÜLDTÉTEK
Amigurumi szerencsecica

ELŐTTE-UTÁNA
Csempe újrahasznosítás


OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK
WEBSHOP