Fizessen elő a magazinra!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

Zsámoly ajándékba

Szívhez szóló, saját készítésű meglepetés lehet ez a zsámoly a fa alatt. A gyerekek imádják majd, mert ez a kis ülőke épp az ő termetükre szabott, a kis zsebbe pedig eldughatják apró játékaikat, de a felnőtteknek is örömet szerezhetsz vele.

A bútorkészítés az egyik legrégebbi mesterségünk, és bár mára jobbára tömeggyártott bútorok között élünk, a legtöbbünk otthonában van olyan darab, amitől semmi pénzért sem válnánk meg. Mert a felmenőinktől örököltük, mert kedves emlékek kötődnek hozzá, mert nagyra tartjuk a kézi munkát. Egy zsámoly is közvetítheti ezeket a fontos értékeket, a karácsony pedig a lehető legjobb alkalom arra, hogy nekiállj akár az első saját darabnak. Ezt az egyszerű ülőkét kis zsebbel és színes textíliával a gyerekek kedvencévé teheted, de a felnőttek is szívesen pihentetik a lábukat egy olyan zsámolyon, ami csak nekik készült.

Szükséges eszközök

praktika_2_eszkozok_2_OK.jpg

A legjobb kárpitos tűzőgépek ütőereje szabályozható, de a kapocskiszedő is megkönnyíti a munkát.

A Tessauer anya lényege, hogy kívül fa-, belül fémmenetes, mérete a faláb csavarjához igazodjon.

Alapanyagok:
• rétegelt lemez és falécek a megadott méretben • 4 db fa-fém anya (Tessauer anya) • 4 db csavaros esztergált láb (5-6 cm magas) • szivacs, 35x28x3 cm • flíz, 64x57x2 cm • textília, 64x57 cm és egy kevés a zsebhez • vászon, 35x28 cm • pamut és zsineg a pomponhoz • faragasztó • szivacsragasztó  fúró  facsavarok  szorító  tűzőgép  hosszú tűk  olló 

A fa vázszerkezet elkészítése
A zsámoly favázát (34x27x7 cm) legyártathatod asztalossal, de te magad is elkészítheted. Az ülőlaphoz szükség lesz rétegelt lemezre (34x27x1 cm), az oldalakhoz két hosszabb és két rövidebb lécre (6x34x2 cm és 6x23x2 cm), valamint 4 lécdarabkára erősítésnek, belülre a sarkokhoz (3x3x6 cm). A rétegelt lemezt fúrd ki középen, majd faragasztóval – szorítók segítségével – állítsd össze a vázat. Facsavarokkal még stabilabbá teheted. Fúrj elő egy-egy lyukat a belső erősítőléceken a fa-fém menetes anyáknak, és tekerd be mind a négyet.

Varrd fel a zsebet a textilre, a pompont kösd meg erős poliészterzsineggel, és hagyj rá 15 cm hosszú dupla köteléket. Az ülőlap tetejét pár helyen vékonyan kend be szivacsragasztóval, majd nyomd rá a szivacsot, úgy, hogy minden oldalon fél-fél cm-rel lógjon túl a falapon. Így a kárpitozás során tömörödő szivacs puha marad az éleknél is.

01_praktika_2_textil_1_OK.jpg

Helyezd a flíz közepére a felfordított zsámolyt. Győződj meg róla, hogy a széleik egymással párhuzamosan futnak, így nem fordul el az anyag tűzés során. A sarkoknál az éllel párhuzamosan, 1,5 cm-re vágd le a felesleges flízt. Az egyik oldalt simítsd a másik alá és tűzd meg. Vágd le a felesleget a kapcsok tövében.

A többi fázisért kattints a képre!

Terítsd a textíliát a zsámolyra – itt is ügyelj a párhuzamosságra –, majd újra fordítsd meg az egészet, és a közepénél kezdd el letűzni az anyagot a flíz kapcsait eltakarva. Így haladj a sarkok felé. A sarkoknál a textil eldolgozásához a rövidebb oldalakat végigtűzheted, de a hosszabbak végeinél 10-10 cm-t hagyj ki. A rövidebbik oldalról hajtsd át az anyagot a zsámoly hosszabbik oldalára, rögzítsd, majd erre visszahajtva tűzd le alul a hosszanti oldalt a sarkon. A még le nem tűzött 10-10 cm-t felezéses eljárással rögzítsd: mindig középre tedd a letűzést, mindaddig, amíg sorban egymás mellé kerülnek a kapcsok. Így szép sima lesz a textil. A tűzéseken túllógó anyagot mindig vágd le, így nem kerül egymásra túl sok felesleges réteg.

A pompon díszít, ugyanakkor a helyén tartja a kárpitozást. Jelöld ki a helyét egy hosszú tűvel, amit az ülőlapra fúrt lyukon át alulról átszúrsz. Egy másik tűbe fűzd be a pompon zsinegét, és az ellentű mentén átvezetheted a rétegeken. Alul köss rá csomót, feszítsd meg, majd rögzítsd egy tűzéssel. A zsámoly aljára a széleket behajtva tűzd rá a vásznat, ami szép befejezést biztosít. Ollóval szúrd ki a vásznat és tekerd be a lábakat.

Ptraktika_2_cover_2_4_OK.jpg

Az alkotók többi munkáját megnézeheted ITT!

CÍMKÉK: bútor zsámoly


hirdetés


Legnépszerűbb témák
EZT IS Ajánljuk

NAPPALI
Fess bútort!OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK
WEBSHOP