Fizessen elő a magazinra!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

A természet illatai

Válts zöldebb életmódra, használj természetes illatokat! 

Egy 2014-es felmérés szerint ötven százalékkal növeli az asztma kialakulásának valószínűségét a takarítóspray-k és az aeroszolos légfrissítők gyakori használata - állapították meg egy vizsgálatban, amely Európa tíz országára terjedt ki. Még a heti egyszeri használat is növeli a kockázatot.

essential-oils-3084952_1280.jpg

A beltéri levegő

Úgy fest, sok esetben a lakásaink levegője akár szennyezettebb lehet, mint a nagyváros levegője. Ez a „beltéri légszennyezettség” persze több tényezőből tevődik össze, hiszen az sem mindegy, milyen anyagokból épült a lakásunk, házunk, a lakkokból, festékekből kipárolgó anyagok csendes, láthatatlan keringőt járnak a levegőben a tisztítószereink után maradó szermaradványokkal, légfrissítőkkel, toalett illatosítókkal. Ha ehhez hozzászámoljuk azokat a mesterséges illatokat, amelyekkel a kozmetikumainkban – tusfürdők, arckrém, testápoló, sminkszerek - találkozunk nap mint nap, akkor szinte csodálkozhatunk, hogy az orrunk még nem kezdett valami speciális sztrájkba, hogy lázadjon. 

• Azt is nagyon fontos tudatosítani, hogy a vegyszerillat nem egyenlő a tisztasággal, és a „tavaszi rét” fantázianévre keresztelt vegyipari csodától sem leszünk olyan egészségesek, mintha a friss levegőn tartózkodnánk, sőt!

• A tudósok az illatosítók használata helyett a kellemetlen szagokat kiváltó „házi gócok” (szemetes, illemhely, fürdőszoba, konyha stb.) tisztán tartását javasolják.

• Egy szó mint száz, ha igazán jót akarunk magunknak, akkor a szintetikus illatokat, ahol csak lehet, kerüljük és helyettük próbáljunk meg természetes illatokkal operálni. 

• Válassz lebomló mosószert, vagy készíts magad mosózselét. Vagy teljesen illatmentes, vagy természetes illóolajokkal készült változatot használj.

• Tisztítószerek arzenálja helyett takarításhoz válassz természetes szereket! A szódabikarbóna, az ecet és a citromsav kiváló és hatékony alternatíva.

lavender-3479492_1280.jpg

• Parfümből sem fújj magadra szintetikusat. Válassz a természetes anyagokat alkalmazó márkák közül.

• A kisebb helyiségek illatosítására vagy kész aromavizeket használj, vagy magad készítsd az illatosítót. Ha van egy 30-50 milliliteres, szórófejes üveged, a következőképpen tudsz könnyen házi légfrissítőt készíteni: az üveg aljára tegyél egy ujjnyi vodkát és cseppents bele összesen 30 csepp nagy tisztaságú illóolajat. Otthonra kiváló a levendula, a citrom, a citromfű. Ha belecseppentetted, várj negyed órát, majd öntsd fel vízzel. Kicsit rázd össze, és már használhatod is!

• A gyártók egyre több trükköt kitalálnak arra, hogy a ruhák hosszan tartóan illatosak legyenek. Mielőtt vasalóba való illatosítót, vagy ruhák közé tehető illatpárnát vásárolnál, tudnod kell, hogy ez is megoldható természetes szerekkel. A vasalóba tölthetsz egy kis levendulavirág-vizet. A ruhák, ágyneműk közé pedig bedobálhatsz házi készítésű illatpárnákat is. Morzsolhatsz levendulát és kis batyukat készítetve belőlük, ezeket tedd az ágyneműtartóba és a ruhásszekrényekbe.

Egészséges aromák

Nagy tisztaságú illóolajokkal illatosítsd a lakást. A citromolaj például a megfázásokban gazdag őszi-téli időszak illata, munkához mandarint is tehetsz még hozzá. Ha pedig erősebb fertőtlenítésre van szükség betegségek idején, akkor a teafa illóolaját hívhatod segítségül.

11350450_1122076427806846_5304573520633686584_n.jpg

Készíts illatpárnát!

Filcből és néhány régi csipkéből könnyedén készíthetsz magadnak illatpárnákat. Keress egy szép kis csipkét és öltögesd fel a filcre. Vágd körbe és vágj még egy ugyanekkora korongot a filcből. Varrd össze a két darabot egymással, majd, mielőtt teljesen körbeérnél, tömd ki levendulával. A levendula illata nyugtató hatású, és a molyokat is távol tartja a ruháidtól. 1501111_1009502572397566_6131989643181111865_o.jpg

A szöveg Nagy Réka cikkének felhasználásával készült  fotó:pixabay, vesztlfannihirdetés


Legnépszerűbb témák


MENTSD MEG A FÖLDET!
EZT IS Ajánljuk

MENTSD MEG A FÖLDET!
A természet illataiOTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
WEBSHOP