hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Kacsamell ünnepi fűszerekkel - Recept

Az ünnepi előkészületek elmaradhatatlan kísérője a klasszikus karácsonyi fűszerek illata: a fahéj, a szegfűszeg, a narancshéj, a gyömbér, a szerecsendió és a sáfrány. Mindezeket azonban nemcsak sütikhez, de a húsok ízvilágának frissítésére is bevetheted.

A gyömbér jellegzetes alkotója a mézeskalácsfűszernek. Szerencsére már mindig kapható friss gyömbérgyökér, ami szárított, őrölt változatánál összehasonlíthatatlanul finomabb. Igazi csemege a kandírozott gyömbér, ami apróra vágva nemcsak sütikbe való, de salátákat is különlegessé tehet. Az sem mellékes, hogy remek immunerősítő.

spice-1027958_1280.jpg

Fahéjat és szegfűszeget évközben is gyakran használunk, mégis ilyenkor nagyobb szerephez jutnak, talán a forralt bor szívmelengető hatása miatt. Meg persze a karácsonyi pecsenyéket is feldobhatod velük. A sült sonka bevagdosott bőrébe szurkált szegfűszeg nemcsak igazi ünnepi látvány, de íze mesésen illik a füstölt húséhoz.

Csak rá kell nézni, máris adventi hangulatba kerülsz a csillagánizstól, de jellegzetes aromája is figyelemre méltó. A szerecsendiót is bátrabban használhatnánk, például az egyszerű krumplipürét is képes magasabb szintre emelni. A sáfrány narancsszínű szálacskái fanyar ízt és csodás színt kölcsönöznek az ünnepi csirkelevesnek.

Használj nyugodtan készen kapható mézeskalács fűszerkeveréket, ha egyszerűbbnek találod, mint összeszedegetni egyenként a megfelelő alkotóelemeket. A durvaszemcséjű keverékkel bedörzsölheted a húsokat, a levesesebb fogásokhoz pedig egy teatojásban teheted a lábasba. Így csak az aromák kerülnek az ételbe, a fűszerek darabkái nem.

ASZALT SÁRGABARACKKAL TÖLTÖTT KACSAMELL

21073760_c9419c5364145dda347c1d0c5c30ce85_wm.jpg

HOZZÁVALÓK

• 4 kisebb, bőrös kacsamellfilé
• 30 dkg aszalt sárgabarack
• 2 dl fehérbor • 2 ek. olaj
• 2 ek. reszelt, friss gyömbér
• 2-3 darabka fahéj
• csipetnyi sáfrány
• egy ágacska rozmaring
• 2 kk. rózsabors
• só, frissen őrölt bors
• kis üveg kandírozott gyömbér

A bort öntsd egy lábasba, és főzd fel a fahéjjal, a rozmaringgal, a rózsaborssal meg a gyömbérrel. Tedd bele az aszalt barackot és ezt is főzd öt-hat percig. Ha kihűlt, csöpögtesd le a barackokat. A visszamaradó fűszeres bort főzd tovább addig, amíg a felére sűrűsödik, azaz redukálódik.
A kacsamelleket sózd, borsozd ízlésed szerint, és irdald be a bőrét. Serpenyőben az olajon, bőrrel lefelé fordítva süsd 4 percig, majd pirítsd le kicsit a másik oldalát is. Fektess hosszában egymás mellé két mellet, rakosgasd rá a sárgabarackokat, fedd be a másik két mellel, aztán kötözd át szorosan, hogy megtarthassa a formáját. A kacsamellet óvatosan süsd, hogy szép rózsaszín maradjon a húsa. Ha túlsütöd, kiszárad és kemény lesz.
Forró, 200°C-os sütőben, 12-15 perc alatt elkészül. Szebben megpirul a bőre, ha sütés közben egyszer-kétszer meglocsolod a kisülő zsírjával. Szeletelés előtt feltétlenül hagyd pár percig pihenni a húst.
A hús mellé tálald fel a fűszeres bor leszűrt redukciójával felöntött kandírozott gyömbért, ami pikáns, enyhén csípős ízével remekül kiegészíti a barackos sültet. 

fotók: pixabay, femina

 



hirdetés


Legnépszerűbb témák


hirdetés


hirdetés


EZT IS Ajánljuk












OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP