A gyömbér jellegzetes alkotója a mézeskalácsfűszernek. Szerencsére már mindig kapható friss gyömbérgyökér, ami szárított, őrölt változatánál összehasonlíthatatlanul finomabb. Igazi csemege a kandírozott gyömbér, ami apróra vágva nemcsak sütikbe való, de salátákat is különlegessé tehet. Az sem mellékes, hogy remek immunerősítő.
Fahéjat és szegfűszeget évközben is gyakran használunk, mégis ilyenkor nagyobb szerephez jutnak, talán a forralt bor szívmelengető hatása miatt. Meg persze a karácsonyi pecsenyéket is feldobhatod velük. A sült sonka bevagdosott bőrébe szurkált szegfűszeg nemcsak igazi ünnepi látvány, de íze mesésen illik a füstölt húséhoz.
Csak rá kell nézni, máris adventi hangulatba kerülsz a csillagánizstól, de jellegzetes aromája is figyelemre méltó. A szerecsendiót is bátrabban használhatnánk, például az egyszerű krumplipürét is képes magasabb szintre emelni. A sáfrány narancsszínű szálacskái fanyar ízt és csodás színt kölcsönöznek az ünnepi csirkelevesnek.
Használj nyugodtan készen kapható mézeskalács fűszerkeveréket, ha egyszerűbbnek találod, mint összeszedegetni egyenként a megfelelő alkotóelemeket. A durvaszemcséjű keverékkel bedörzsölheted a húsokat, a levesesebb fogásokhoz pedig egy teatojásban teheted a lábasba. Így csak az aromák kerülnek az ételbe, a fűszerek darabkái nem.
ASZALT SÁRGABARACKKAL TÖLTÖTT KACSAMELL
HOZZÁVALÓK
• 4 kisebb, bőrös kacsamellfilé
• 30 dkg aszalt sárgabarack
• 2 dl fehérbor • 2 ek. olaj
• 2 ek. reszelt, friss gyömbér
• 2-3 darabka fahéj
• csipetnyi sáfrány
• egy ágacska rozmaring
• 2 kk. rózsabors
• só, frissen őrölt bors
• kis üveg kandírozott gyömbér
A bort öntsd egy lábasba, és főzd fel a fahéjjal, a rozmaringgal, a rózsaborssal meg a gyömbérrel. Tedd bele az aszalt barackot és ezt is főzd öt-hat percig. Ha kihűlt, csöpögtesd le a barackokat. A visszamaradó fűszeres bort főzd tovább addig, amíg a felére sűrűsödik, azaz redukálódik.
A kacsamelleket sózd, borsozd ízlésed szerint, és irdald be a bőrét. Serpenyőben az olajon, bőrrel lefelé fordítva süsd 4 percig, majd pirítsd le kicsit a másik oldalát is. Fektess hosszában egymás mellé két mellet, rakosgasd rá a sárgabarackokat, fedd be a másik két mellel, aztán kötözd át szorosan, hogy megtarthassa a formáját. A kacsamellet óvatosan süsd, hogy szép rózsaszín maradjon a húsa. Ha túlsütöd, kiszárad és kemény lesz.
Forró, 200°C-os sütőben, 12-15 perc alatt elkészül. Szebben megpirul a bőre, ha sütés közben egyszer-kétszer meglocsolod a kisülő zsírjával. Szeletelés előtt feltétlenül hagyd pár percig pihenni a húst.
A hús mellé tálald fel a fűszeres bor leszűrt redukciójával felöntött kandírozott gyömbért, ami pikáns, enyhén csípős ízével remekül kiegészíti a barackos sültet.
fotók: pixabay, femina
OTTHON DEKOR NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA DIY ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY CSALÁD GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK ÚJRAHASZNOSÍTÁS ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET! EGÉSZSÉG GASZTRO LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK AMIGURUMI ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK INSPIRÁCIÓ TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk ALKOTÓINK Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita RSS feliratkozás JÁTÉKSZABÁLYZAT
IMPRESSZUM MÉDIAAJÁNLAT ELŐFIZETÉS KAPCSOLAT ÁSZF
praktika.hu © 2024 – minden jog fenntartva