Fizessen elő a magazinra!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

Tihanyi libator

A novemberi Márton-nap és a libasütés fogalma mára szorosan összefonódott, a feléledő hagyományt egyre többen követik. 
 
Hajdanán a november eleji libasütés prózai oka az volt, hogy Márton-nap tájékán nőttek meg a hízott libák. Kerestek hozzá ünnepet: a libákat és szent Mártont a legendák szerint úgyis együtt emlegették. A libapecsenyéhez az éppen kiforrt újbort is meg lehetett már kóstolni, így igazi lakomával adták meg a módját az utolsó vásári napoknak, a tisztújításoknak, a béresek kifizetésének.
A cserépedényben, kemencében megsütött liba mellcsontjáról lefejtették a húst, és a csupasz csontból jósolták meg, milyen lesz a tél. A fehér mellcsont kemény hideget, a szürkés latyakos, enyhe telet ígért.

Kevesen tudják, hogy a Márton-napi népszokás nemcsak nálunk, de Franciaországban is élt. A Szent Márton apátság mellett egy egész utcát elfoglaltak a libasütők. Azok, akiknek nem volt kemencéjük vagy idejük, hogy maguk készítsék el az ünnepi lakomát, itt készen megvehették a sült libát.

A libaságok újra divatba jöttek, és nem csak Márton-napon! A sült libacomb az ínyencek egyik legkedveltebb fogása. Vigyázzunk, mert ha nem sül át eléggé, vagy kiszárad, csalódás érheti azt, aki először kóstolja. Ha sülés közben gyakran locsolgatjuk a saját pecsenyelevével, és lefedjük, amíg megpuhul, csak azután sütjük a bőrét ropogósra, akkor biztos sikerre számíthatunk.

Hozzávalók:
4 libacomb
1 ek. majoránna
1 kk. szárnyas fűszerkeverék
só, pirospaprika
40 dkg libamáj
2 dl libazsír
0,5 dl tej
1 fej fokhagyma
2-3 babérlevél
1 kk. szemes bors
1 fej lilakáposzta
2 ek. olaj
1 fej hagyma
őrölt kömény
bors

1 dl vörösbor
1 kg krumpli
olaj a krumpli kisütéséhez

A libacombokat az esetleg rajtuk maradt pelyhektől, tollmaradványoktól gondosan megtisztítjuk. Megmossuk, leszárítjuk, és a combok bőrös felét éles késsel bevagdossuk, így sütés közben a zsír könnyen kisül belőlük, és omlósabbá teszi a húst. Sóval, borssal, paprikával és majoránnával (vagy kész szárnyas fűszerkeverékkel) bedörzsöljük a combokat, hogy jól megtapadjon a felületükön. Az így előkészített húsokat saját zsírjukban, kevéske aláöntött vízzel fogjuk megsütni, vagy borral biztosítjuk a megfelelő páradús közeget ahhoz, hogy a hús megpuhuljon. Közben az olajon megpirítjuk a felaprított hagymát, rádobjuk a vékonyra vágott lilakáposztát. Köménnyel ízesítjük, sózzuk, borsozzuk, és amikor majdnem lesül, felöntjük a vörösborral.

A mázas cserépedény kiválóan alkalmas pecsenyesütésre, mert egyenletesen adja át a meleget, a fedő alatt megmaradnak az illatos gőzök, amik megvédik a sülteket a kiszáradástól. Fektessük bele a libacombokat bőrös felükkel lefelé, kevés meleg vizet (vagy bort) öntsünk alájuk, és tegyük a sütőbe, de csak ezután gyújtsuk be a lángot. Félóra múlva fordítsuk meg a combokat, és süssük készre a húsos felükkel lefelé. Ha túl sok lenne a kisült zsír, kanalazzunk le belőle.

A sült krumpli különleges formáját spirálvágóval alakítottuk ki. A hurkapálcára szúrt burgonyák megtartják formájukat, és a vékony szeletek gyorsan átsülnek, így kevesebb olajat szívnak fel.

Az igazi libator elképzelhetetlen a liba mája nélkül. Tegyük egy lábosba a libazsírt, a fokhagymát, a szemes borsot, a babérlevelet és a tejet, rakjuk bele a májat, és forraljuk fel lefedve, aztán fedő nélkül süssük zsírjára, hagyjuk, hogy a máj kicsit megpiruljon. Nem túl vékonyan szeletelve tálaljuk.

 

Legnépszerűbb témák

TI KÜLDTÉTEK
Amigurumi maci


hirdetés

EZT IS Ajánljuk

FŐÉTELEK
Tihanyi libatorOTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK
WEBSHOP