hirdetés

Fizessen elő a magazinra!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

Matyó minta quillinggel

Ha a tekergőző papírcsíkok látványa téged is lenyűgöz, próbáld ki a technikát ezen a népi motívumon. Bár kihívásnak tűnhet egy hímzésmintát megsodorni, ha az alapfogásokat megismered, könnyen veszed majd az akadályt.

A quilling- azaz papírcsíktechnika a népszerűségét annak köszönheti, hogy nem igényel különleges szerszámokat, az alapanyag pedig könnyen beszerezhető hozzá. Igaz, türelmet igényel, ugyanakkor a végeredmény nagyon látványos és egyedi lesz. A megsodort elemekből bármilyen formát, alakzatot összeállíthatsz. A papírcsíkokat a legegyszerűbb készletben megvásárolnod. A hobbiboltok kínálatában különböző vastagságú papírból vágott, többféle szélességű csíkokat találsz. A finomabb, filigrán mintákhoz a vékony, keskeny csíkok a megfelelők. A munkához készíts elő sodróeszközt, de helyette egy fogvájó is megteszi, akár erre is feltekerheted a papírt. Ragasztóból olyat válassz, ami átlátszóra szárad és könnyen adagolható, mivel csak egy-egy cseppre lesz szükséged a végek és az elemek rögzítéséhez. A papírcsík végét illeszd a sordrórúd vájatába és a nyél forgatásával tekerd fel szorosan. Feszes lesz a tekercs, ha még párszor megforgatod az ujjaid között és csak ekkor rögzítsd a végét egy ragasztópöttyel. Ha hagyod többé-kevésbé szétugrani, laza tekercset kapsz, ami további alakzatok kiinduló eleme lehet. Ebből formálhatod meg az ujjaiddal a csepp-, szem- levél- vagy láncformát.  Kellő számú és színű megsodort elemből, a minta közepétől kezdve állíthatod össze a teljes motívumot.

A laza tekercs közepét húzd a széléhez és a hátoldalon ragaszd meg. Két ujjal csippentsd össze az ellentétes oldalon.
húzd ki tekercs közepét a szélre, mint a levélnél, ragaszd meg, és ezen a ponton nyomd csúcsosra. A hegyét kanyarítsd el.
Illeszd a csíkvéget a rúd vájatába, tekerj kettőt-hármat. Húzd ki az eszközt és 2 cm-rel arrébb ismételd a mozdulatot.
A laza tekercset nyomd össze csúcsosra a két oldalán, majd a végeit hajlítsd ellenkező irányokba.
A tekercs egyik oldalát nyomd befelé, hogy félkört kapj, majd a széleket kissé hajlítsd tovább befelé.
A laza tekercs egyik oldalát nyomd be, formáld félhold alakúra és igazítsd egy szorosan feltekert elem köré.

Te is tudsz pillanatok alatt rengeteg csíkot vágni, ha színes fénymásoló papírlapokat átfuttatsz egy iratmegsemmisítőn. A vágásszélességet állítsd 3 vagy 5 mm-esre.

KZ_2248.jpg

Az alkotó, Kriston-Bordi Zsuzsanna a quilling alkotásait fekete alapra is készíti, mert a fehér minták különösen jól mutatnak rajta. Szívesen sodorja meg papírcsíkokból a régi hímzésmintákat, mert úgy véli, ezzel is hozzájárulhat a népi motívumkincsünk megőrzéséhez. Tizenöt éve szenvedélye ez a technika, amit nemcsak művel, de a történetét, a múltját is kutatja, mely egészen a középkorig vezethető vissza. 

 

CÍMKÉK: kép matyó quilling


hirdetés


Legnépszerűbb témákhirdetés

EZT IS Ajánljuk

DIY
Scrapbook
TI KÜLDTÉTEK
Fotóalbum a fiókban

MENTSD MEG A FÖLDET!
Menő tárgyak újrahasznosítással


OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK
WEBSHOP