Fizessen elő a magazinra!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

Menő ötlet farmer újrahasznosításra

Egyre többen vallják, hogy a régi bútor nem rossz bútor, épp csak észre kell venni benne a lehetőséget. Megmutatjuk, hogyan kreálhatsz menő darabot egy ódivatú székből némi festék és a megunt farmernadrágod segítségével.

Mindannyiunk háztartásában találni olyan bútort, amitől nem szívesen válunk meg, mert a nagyitól örököltük, mert tetszik a formája, vagy mert egyszerűen jó állapotban van, csak eljárt fölötte az idő. Ilyenkor fogalmazódik meg a felújítás gondolata. Persze mint minden hobbi- és kézműves technikának, a bútorfelújításnak is különböző nehézségi fokai vannak – kezdve a fahibák eltüntetésétől a teljes funkcióváltásig –, ezért érdemes fokozatosan elmélyedni a trükkökben és mesterfogásokban. Egy szék tökéletes alany arra, hogy belevágj ebbe a kreatív feladatba, és megtapasztald, milyen örömet szerez, ha saját kezűleg pofozod ki a bútorodat.

_MG_4389_OK.jpg

Hozzávalók  egy szék  krétafesték két árnyalatban • világos wax • régi farmernadrág • puha rongy • szögek és kárpitosszegek • ecsetek • csiszolópapír • olló • kárpitszeg-kiszedő • tűzőgép • kalapács

Ha új az ecset

Egy ecset annál jobb, minél sűrűbb szálú. A vadonatújnak azonban hullhat a szőre, ezért még festés előtt húzd át néhányszor egy finom csiszolópapíron. Így kiesnek a laza szálak, és nem ragadnak bele a festékbe.

_MG_4423_OK.jpg

A szék átalakítását a kárpit eltávolításával kezdd – az ülőlapról és a háttámláról is vedd le a régi anyagot. Ehhez a legjobb szerszám a kárpitszeg-kiszedő, aminek mágneses a vége, így nem repülnek el a kihúzott szögek. Ügyelj rá, hogy a fát ne sértsd meg munka közben.

A többi fázisért kattints a képre!

Ecetes vízzel tisztítsd meg a szék faszerkezetét, majd csiszolás és minden egyéb előkészítés nélkül jöhet az első réteg krétafesték. Ha ez megszáradt, a sötétebb árnyalatot is felkenheted a tetszőleges részekre.

Száradás után finoman koptasd vissza a festéket a szék bizonyos részein. A szép részeket, az íveket, a hajlatokat és az éleket emeld ki ezzel a technikával, hogy elérd a divatos vintage hatást.

Ecsettel vidd fel a világos waxot, majd egy puha pamutronggyal simítsd szét a felületen. A wax belekeményedik a fába, és vízlepergető védőréteget képez. Előnye továbbá, hogy elmélyíti a festék színét.

A régi kárpit alapján szabd ki a farmernadrágból az új ülőlapot. Figyelj a varrás irányára és arra is, hogy kb. 2 cm-es ráhagyás legyen körben a visszahajtáshoz. Helyezd rá az eredeti tömőrétegekre a farmerdarabot, majd mind a négy oldalán, a közepénél feszítsd ki egy-egy szöggel.

Kézi – vagy kompresszoros – tűzőgéppel rögzítsd körben az új kárpitot. A sarkoknál szükség szerint vágd be az anyagot, igazítsd el, és feszesre húzva ott is tűzd le. Ezután elkezdheted egyenként beütni a kárpitosszegeket.

A háttámla hátsó farmerborítását szintén tűzőgéppel erősítheted fel a keretre. Helyezd vissza a régi tömést, majd erre az új kárpitot, tűzd le, és végül egymástól egyenlő távolságban üsd be a kárpitosszegeket. 

Ha a háttámla kárpitját a farmer farzsebével együtt szabod ki, extra tárolóhelyet nyersz, ahol mindig kéznél lesznek a leggyakrabban használt szerszámaid, eszközeid.

_MG_4368_OK.jpg

Így válassz bútort!  

• Amíg nincs meg a kellő tapasztalatod a bútorok felújításában, addig különösen fontos, hogy körültekintően válaszd ki az átalakításra szánt példányt.

• Ha tudod, hogy a most divatos kopottas vintage vagy a romantikusabb shabby chic stílusra vágysz – amiknek az a jellegzetességük, hogy a festékrétegek visszacsiszolása után itt-ott előtűnnek a sötét fafelületek –, akkor eleve sötét színű bútort válassz.

• Amennyiben nem egy otthoni darabot alakítanál át, hanem aukciós portálon vásárolsz bútort, mindig alaposan vedd szemügyre, hogy hol készült az eladásra kínált termékről a fotó. Ha kinn a szabad ég vagy épp egy féltető alatt látjuk a kiszemelt darabot, akkor előfordulhat, hogy közvetlenül sütötte a nap vagy épp ellenkezőleg, többször elázott – mindkettő erősen rontja az állapotát.

• Vizsgáld meg a szék vagy a kisebb bútor stabilitását. Ha csak a csapolásoknál gyengült meg, azon faragasztóval segíthetsz, de ha például eltört egy hajlított faeleme, azt jó eséllyel nem tudod szépen megjavítani.

További ötleteket találhatsz a készítőktől facebook oldalukon!

CÍMKÉK: bútor farmer


hirdetés


Legnépszerűbb témák


NAPPALI
EZT IS Ajánljuk


GYEREKSZOBA
Unikornis szék


OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK
WEBSHOP