Fizessen elő a magazinra!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

Így újítsd fel a régi bútort!

Egy klasszikus nádazott szék is újjáéleszthető, csak kell hozzá némi fantázia. A festés és a kárpitozás csodákat tesz majd vele!

Kezünkbe akadt egy eredeti neobarokk nádazott szék az 1800-as évek végéről, teljesen romos állapotban. A nád kiszakadva, a támlája több helyen szilánkosra törve, mégis megakadt a szemünk kecses formáján. Biztosan neked is ismerős, amikor egy tárgyat mindenképp meg akarsz menteni, és persze kezdődik vele a kanosszajárás, hogy mi lenne a legjobb módja a megmentésének. Nádazott szék esetén most részletesen segítünk. Újranádazni túl problémás, házilag meg végképp lehetetlen vállalkozás, viszont kárpitozással könnyedén új életet lehelhetünk bele.

reszlet_2_ok.jpg

Hozzávalók • 2 cm vastag szivacslap • szivacsragasztó • viles • kárpit • 8-10 mm vastag rétegelt lemez • csavarok • bortni vagy bársonyszalag, vagy 2 cm széles kárpit anyag • 

Előkészítés

A kárpitozás előkészítése érdekében el kellett vinnünk bútorasztaloshoz, aki a háttámláját kijavította. Tőle megtudtuk, hogy diófából készült, mahagóni páccal és politúr bevonattal. Ettől persze még jobban értékeltük a bútordarabot. A nádazástól úgy szabadítottuk meg, hogy a falcolt keret, amiben a nádszálak futnak, teljesen tiszta maradjon, sehol se kandikáljon ki a nád a lyukakból. Az „előtte” fotó ekkor készült, olyan állapotban, amikortól székünk készen áll a kárpitozásra.

A széket felfordítva az ülőfelület keretébe illeszkedő, 8-10 mm vastag rétegelt lemezt vágtunk, amit a keret alsó részéhez csavaroztunk alulról. A széket visszafordítottuk az eredeti állásába, most már jöhettek a kárpitozás rétegei. Azért mi még előbb lefestettük, hogy igazán új megjelenése legyen.

Kárpitozás lépésről lépésre

Ahhoz, hogy szép íves formát kapjunk, több szivacsréteget ragasztunk egymásra. 2 cm vastag szivaccsal dolgozunk, mert ezzel könnyű rétegezni. Az első szivacsot a szék ülőfelületének körvonalától 4 cm-rel kisebbre vágjuk és ráragasztjuk a rétegelt lemez alapra, középre. A szivacs ragasztásához csak szivacsragasztót használjunk, amit kárpitos kellék szaküzletekben lehet beszerezni, a többi ragasztó alkalmatlan erre a célra.

A többi fázisért kattints a képre!

A második réteg szivacs mérete megegyezik a keret méretével. Beragasztózzuk az első réteg szivacs tetejét és körben a még kilátszó farostlemezt is. Ha ráragasztjuk a második szivacsréteget, kezd kialakulni az íves forma. Ragasztózzuk ennek a tetejét is, majd jöhet rá a harmadik réteg szivacs, amit a keretnél körben 1 cm-rel nagyobbra vágunk. A szivacsot körben a falcolt keret belső részére tűzzük, „lenullázzuk”, ami azt jelenti, hogy a vastag szivacsot szinte nulla vastagságúra redukáljuk a letűzés során. Ezzel kialakítottuk a szükséges íves formát.

Ezután rásimítjuk a vlies vattát, ami puhaságot ad. Letűzzük a keretre, szorosan a szivacs tűzései mellé, és a maradék kilógó vliest körben levágjuk.

A kárpitot úgy tűzzük erre rá, szorosan a vlies tűzései mellé, hogy az ellentétes oldalak közepén kezdjük és tükörszimmetrikusan haladunk a sarkok felé. Minden tűzés előtt simítsuk ki az anyagot, így lesz feszes, és egymás mellé tűzzünk, hogy szépen kisimuljon az anyag. A tűzéseken kívül eső kárpitot vágjuk le, ne féljünk, nem fog kibomlani.

Vágjunk 2 cm széles csíkot a kiválasztott kárpitból, majd hajtsuk be a két szélét, hogy 1 cm széles csíkot kapjunk. Ha könnyen visszaugrik az anyagunk, összeölthetjük a hátulját laza öltésekkel, majd kivasalhatjuk, így biztos, hogy formatartó lesz. Ezt a szalagot díszszegekkel rögzítsük a kárpitozásunk szélére, a falcba, követve annak formáját. Amikor körbe ér, úgy dolgozzuk el, hogy a két vége egy díszszeg alá essen, így tökéletes megjelenésű kárpitozásunk lesz.

egyperegy_ok.jpg

Tipp: Akkor lesz szép a lezárás, ha a díszszegek egyenlő távolságra helyezkednek el, ezért érdemes előre kimérni, hogy milyen távolságra fogjuk őket szegezni. Mindig a sarkoktól induljunk a méréssel és a szegezéssel.hirdetés


Legnépszerűbb témák
EZT IS Ajánljuk


INSPIRÁCIÓ
Kisasztalból polc
TI KÜLDTÉTEK
Diy babaház


OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK
WEBSHOP