Fizessen elő a magazinra!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

Bőrápolás természetesen

Az egyik leggyakrabban előkerülő ökotémakör a kozmetikumok összetevőinek kérdése. A természet gondoskodott a bőrápolásról is, csak egy kicsit jobban körül kell néznünk a környezetünkben. 

A kozmetikumok kérdése minden szempontból összetett és komoly ügy, hiszen a reklámok által gerjesztett fogyasztói elvárások egyre magasabbak. De ha nem lennének a reklámok, vajon akkor is azt gondolnánk, hogy külön krém kell a szemkörnyékre és az orcákra? Vagy egy külön bőr­puhító a lábra és egy teljesen másik a kézre?    

Nem babra megy
Persze a testápolás, bőrápolás fontos dolog, érdemes odafigyelni rá, de a legjobb, ha ezt ésszerű keretek között tesszük. Már csak azért is, mert bár kevesen gondolnak bele, de az egész testünket beborító bőr a létfontosságú szerveink közé tartozik. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy amit rákenünk, milyen hatással van a szervezetünkre. Ám nagy kérdés, hogy hogyan válogathatjuk ki azokat a termékeket, amelyeket biztonsággal használthatunk. Ebben az esetben is érdemes visszamennünk a legegyszerűbb alapanyagokig. 

cosmetic-oil-3868594_1280.jpg
Testápolók helyett például bátran használhatunk a testünkre és az arcunkra is jó minőségű olajokat, olajkeverékeket. Ma már több gyártó is készít kifejezetten erre a célra olajkeverékeket, de kísérletezhetünk magunk is, hogy melyik olajat szereti a bőrünk. 

A hiedelemmel ellentétben ezek nem teszik zsírossá a bőrt, és ha megtaláljuk a nekünk megfelelőt, valamint mindig nedves bőrre visszük fel, akkor csodás eredményeket lehet elérni. Az argánolaj, szőlőmagolaj, gránátalmamag-olaj mind kiváló bőrápolók.

Arclemosó olajból
Az olajokból akár más kozmetikumot is készíthetünk. Például szőlőmagolajból és sima vízből elkészíthető 
a világ legegyszerűbb és bámulatosan hatékony kétfázisú szemfestéklemosója is. A dolgunk csak annyi, hogy egy 50 ml-es üvegcsébe forralt, majd visszahűtött vizet töltünk a háromnegyedéig, majd a víz tetejére finoman öntünk egy ujjnyi szőlőmagolajat. Minden használat előtt összerázzuk, és úgy alkalmazzuk, mint bármilyen másik kétfázisú lemosót. 
Persze nem kell mindenkinek olajakat használnia bőrápolásra, hiszen könnyű állagú krémek is vannak természetazonos változatban. Sőt némi gyakorlattal ezek is elkészíthetők otthon, vagy létezik már pár olyan bolt is, ahol helyben kaphatunk szaksegítséget (Zöldbolt, Cosmio).

cream-3521957_1280.jpg

Melyiket válasszam?
Ha valaki kész megoldásokra vágyik, akkor is lehet jó termékeket találni, csak pár alapvető szabállyal kell tisztában lenni, ami alapján könnyebb lehet a vásárlás. Attól, hogy egy krémet, kozmetikumot a patikában árusítanak, ne gondoljuk, hogy annak minden összetevője a tündérek könnyéből van. Ebben az esetben is bogarásszuk át az összetevők listáját, ezt egészen biztosan nem lehet megspórolni.

Mit árul el a címke? 
 • Az összetevők felsorolásánál mennyiség szerint csökkenő sorrendben kell szerepeltetni az alapanyagokat. Tehát amiből a legtöbb van az adott termékben, az szerepel legelöl. 
 • A mesterséges adalékanyagok besorolását több weboldalon vagy okostelefonos applikációban is megtalálhatjuk. Ha többféle krémet használunk, érdemes úgy választani, hogy a kritikus anyagok ne legyenek mindegyikben benne. 

natural-cosmetics-3397277_1280.jpg

Organikus krém
Keverj ki 2 ek. shea vajat 1-2 ek. mandulaolajjal puha állagúra, majd cseppents hozzá 2 csepp narancsvirágolajat és ezzel is dolgozd össze. Töltsd jól záródó üvegbe és már használhatod is.  

A természetes kozmetikumokat legjobb saját készítésű, többször is használható kis üvegcsékben tárolni. Ezzel az ötlettel ráadásul újrahasznosíthatod a kicsi befőttes­üvegeket és a gyerekek apró, kallódó játékfiguráit is.

Hozzávalók  kicsi üvegek, befőttesüvegek • krétafestékspray • apróbb díszek, figurák • melegragasztó • maszkolószalag 

A befőttesüvegek tetejére melegragasztóval erősítsd rá a figurákat. A magasabb üvegcse alsó felét válaszd le maszkolószalaggal. Alaposan tekerd be azokat a részeket, amiket nem szeretnél lefesteni. A tetőket és az üvegcse alját egyenletesen fújd le a krétafestékspray-vel. Dolgozz több vékonyabb rétegben, köztük várj 10 percet a száradásra. 

fotók: archív, pixabay a szöveg Nagy Réka cikke alapján készülthirdetés


Legnépszerűbb témák


MENTSD MEG A FÖLDET!
EZT IS Ajánljuk

MENTSD MEG A FÖLDET!
Bőrápolás természetesenOTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
WEBSHOP