hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

DIY táska Herczku Ágnessel

Az ismert népdalénekesnőt hívtuk el a Praktika műhelyébe, hogy alkosson velünk egy szép tavaszi táskát, aki a varrás közben szívesen mesélt arról, mennyire fontosnak tartja a kézművességet és a hagyományőrzést is.

 

A fehér műbőr szabj 100X30 cm-es darabot. A rövidebb oldalaiból hajts vissza másfél cm-t úgy, hogy a fonákoldalak találkozzanak, és csipeszekkel rögzítsd, majd varrd végig varrógéppel. A nyúlformát rajzold fel, a sárga műbőr fonákoldalára a sablon segítségével, ceruzával, és vágd ki.  Tegyél, a nyúlforma fonákoldalára néhány helyre kétoldalas ragasztószalagot.

Hajtsd félbe a fehér műbőrt, és a hajtásvonaltól felfelé mérj 20 cm-t. Ebben a vonalban legyen a nyuszi fülének a hegye.  Húzd le a védőfóliát a mintára tett ragasztószalagról, és tapaszd fel, a nyulat a táskára. Sárga hímző cérnával, fércelő öltésekkel, varrd fel a nyuszit a táska elejének alsó részére.  A sárga műbőrből szabj két darab 7X7 cm-es darabot.  Hajtsd félbe mindkettőt, színt színre fektetve és varrd végig hosszában 1 cm-re az anyagszéltől.  Fordítsd ki, és hajtsd mindkettőt félbe, és fogj közéjük egy D szemet. 

A táska hátoldalának felső szélétől mérj le 15 cm-t mindkét oldalon, és ide rögzítsd a színoldalra a táska belseje felé fordított d szemmel a füleket és rögzíts csipesszel az anyagszélhez.  Hajtsd rá a táska elejét, színt színre fordítva, igazítsd a felső széleket egymáshoz, majd csipeszekkel rögzítsd végig az oldalakat, és is varrd végig.  A táska sarkát fordítsd úgy, hogy az oldala varrásvonala a táska aljára feküdjön, és 5 cm- re varrd le mindkettőt G, ettől egy kis teste lesz a táskádnak. Fordítsd színére. Szabj le a fehér műbőrből egy 5 cm széles darabot, és hosszában hajtsd félbe úgy, hogy a fonákoldalak találkozzanak. A szélek fedjenek át egymáson, egy kb. fél cm-es részen középen.  A középvonalat varrd végig, és kész is a pánt. Már csak, be kell fűznöd az oldalsó D szemekbe a végeket és duplán visszahajtva letűzni az anyagot.

Nem mindennapi darab a blúz, amit viselsz. Családi örökség? Bizony az. A dédnagymamám készítette, aki megszégyenítő tehetséggel tudott varrni, hímezni. De a nagymamám és édesanyám és hihetetlenül ügyesen varrt, úgyhogy azt mondhatom, hogy ez egyfajta hagyomány a mi családunkban.

Manapság mit jelent neked a kézműveskedés, mire tudsz, szoktál időt szakítani? Nem is csoda talán, hogy én is imádok varrni. Régebben sokszor készítettem magamnak nyári ruhákat is, de mostanában már inkább az otthonom szépítésére áldozom a szabad órákat. Minden évben varrok néhány új díszpárna huzatot, nemrégiben pedig egy komplett ágyneműhuzat garnitúrát készítettem a nem szabványméretű paplanunkra, párnáinkra. Összességében sokkal jobban szeretek használati tárgyakat készíteni, mint dísztárgyakat.

Mit ad neked a kézműveskedés, a kreatív alkotói folyamat? Elsősorban talán büszkeséget és kitartást. Ha történetesen viselni is tudjuk utána az elkészült munkát - mint ezt a táskát - akkor biztosak lehetünk abban, hogy nem jön velünk szembe az utcán, és talán valami titkos magabiztossággal is felvértez.

Mint népművész, mit gondolsz, hogyan gondoskodhatnánk a népi kultúránk továbbéléséről? A hagyományőrzésnél a legfontosabb szerepe az oktatásnak, és azon belül is szerintem a tanárnak lenne. Nem maga a néptánc, a népdalok vagy a népi technikák szépsége fog egy kisgyereket elbűvölni, hanem az a személy, aki átadja a tapasztatait, aki valóban meg tudja szeretettni a gyerekekkel ezeket a hagyományokat. Az évek múlásával sok előremutató lépést látok, hiszen egyre több program, lehetőség van hagyományőrzésre, régi mesterségek újrafelfedezésére, de még mindig sok feladata lenne a kultúrpolitikának. A különböző tévé- és rádióműsorok például továbbra is csak időszakosan foglalkoznak ezzel a témával - ilyen például a Fölszállott a páva - de nincsen olyan csatorna, ahol a fiatalok úgy tudnának hozzájutni információhoz, hogy valóban mai, izgalmas módon, hiteles emberek mutatják meg nekik a kultúrkincsünket.

Hogy tetszett az elkészített táska, milyen volt az alkotói folyama? Készítettem már korábban párnát, takarót, sőt, függönyt is rátétes technikával, és mindig nagyon tetszett, de bőrrel, műbőrrel ritkán dolgozom. Ez a táska így velem is új anyagot ismertetett meg, és meg is hozta a kedvem a folytatáshoz. Szintén nagyo tetszett, hogy bár van egy alap sablon, ami támpontot ad, mégis jól variálható a kedvenc színeinkkel, a ruhatárunkhoz illően.





Legnépszerűbb témák




EZT IS Ajánljuk


TI KÜLDTÉTEK
Fotóalbum a fiókban
TI KÜLDTÉTEK
Diy szív dekoráció










OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
WEBSHOP