Fizess elő
a magazinra!
Mobil menu
OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Mikrozöld termesztés: így nevelj mikronövényeket otthon

Hogyan termessz csírákat és mikrozöldeket otthon? A Bonami lépésről lépésre végigvezetett utasításokkal, tippekkel segít! Ugyan a csírák és a mikrozöldek fogyasztása egybeforrt a reformétkezéssel és a biotermékekkel, de az otthoni, hagyományos konyhai felhasználásuk is igen előnyös, ha alaposan és gondosan nevelgeted őket. Kezdjünk is hozzá!

Mik a csírák és a mikrozöldek?

  • A mikrozöldek vagy mikronövények olyan kis növények, amelyeket akkor szedünk le, amikor az első levelek megjelennek rajtuk. Ez általában egy-két héttel az elültetésük után van. A növény felső részét kell leszedni.
  • A csírák frissen csírázott magvak, amelyeket általában néhány nap után elfogyaszthatunk.

53708461560_e4be76e5ab_c.jpg

Mire lesz szükséged az otthoni csíráztatáshoz?

  • A mikrozöldségek termesztéséhez beszerezhetsz kifejezetten erre a célra készült tálcákat. De használhatsz egy DIY módot is: egy lapos aljú tálba egy műanyag gyümölcs- vagy zöldségtálat teszel (ideális esetben lyukakkal az alján) - ilyenben árulják például a cherry paradicsomot vagy az áfonyát a boltokban.
  • Nem szőtt textil vagy speciális termesztőgél.
  • Csíráztatásra és mikrozöldnek alkalmas magok - például rukkola, cékla, retek, káposzta, brokkoli, karalábé, mustár. Ideális esetben használj erre a célra alkalmas magvakat, de használhatsz főzésre alkalmas magvakat (pl. lencse, mungóbab...) is.

53708238308_91f6cf0ed1_c.jpg

53708029166_9ff18eb188_c.jpg

53708238248_7355e4506c_c.jpg

Hogyan termessz mikrozöldeket?

  1. Készíts elő mindent, amire szükséged van, és tedd egy tálba a nem szőtt textilt vagy a gélt, amit előzőleg vízbe áztattál.
  2. Nedvesítsd meg a textilt.
  3. Tedd a kiválasztott magokat a textilre vagy a gélre. Néhány magot előzetesen néhány órára vízbe kell áztatni. Ez az információ általában rá van írva a magok csomagolására.
  4. Helyezd el a magokat, és fedd le őket egy fedővel, hogy sötétben legyenek.
  5. Naponta 2-3 alkalommal nedvesítsd meg őket. Ne feledd, a magok nem száradhatnak ki.
  6. Két nap múlva vedd le a fedelet, és tedd a tálat egy világos helyre.
  7. Körülbelül egy hét múlva leszedheted a mikrozöldeket.

Hogyan termessz csírákat?

Próbáld ki a csírák termesztését is, például a népszerű mungóbabot! Hogyan?

  1. Áztasd a mungóbabot vízbe. Tedd egy befőttesüvegbe, és fedd le vízzel. Tedd rá a fedelet, lyukaszd ki, és hagyd állni körülbelül 12 órán át.
  2. Másnap öntsd le róla a vizet. Öblítsd le, és fedd le újra a nedves babot a fedéllel.
  3. Rendszeresen cseréld a vizet, és öblítsd le a babot.
  4. A második és harmadik napon már fel is használhatod a csírákat.

53708358204_80eb1d4c3e_c.jpg

53708461605_4457e14911_c.jpg

53708238263_8682a2bc17_c.jpg

A mikrozöldek és a csírák nagy mennyiségű vitamint, ásványi anyagokat, valamint rostokat és antioxidánsokat tartalmaznak. Bár a zöldségeket általában nyersen javasolt fogyasztani, ez a csírákra nem igaz: bakteriális szennyezettségük, az emésztést és a tápanyagok felszívódását gátló hatású anyagaik miatt fogyasztásuk előtt fontos a hőkezelés. A mikrozöldek szinte mindenhez jók, például a túrós kenyér, a kedvenc salátád, sőt a húspác és a különböző krémek is ízletesebbek lesznek tőle.

Fotók, forrás: Bonami

2024. május 17. 11:20



hirdetés
hirdetés


Legnépszerűbb témák







EZT IS Ajánljuk












OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP