Mikrozöld termesztés: így nevelj mikronövényeket otthon
Hogyan termessz csírákat és mikrozöldeket otthon? A Bonami lépésről lépésre végigvezetett utasításokkal, tippekkel segít! Ugyan a csírák és a mikrozöldek fogyasztása egybeforrt a reformétkezéssel és a biotermékekkel, de az otthoni, hagyományos konyhai felhasználásuk is igen előnyös, ha alaposan és gondosan nevelgeted őket. Kezdjünk is hozzá!
Mik a csírák és a mikrozöldek?
- A mikrozöldek vagy mikronövények olyan kis növények, amelyeket akkor szedünk le, amikor az első levelek megjelennek rajtuk. Ez általában egy-két héttel az elültetésük után van. A növény felső részét kell leszedni.
- A csírák frissen csírázott magvak, amelyeket általában néhány nap után elfogyaszthatunk.

Mire lesz szükséged az otthoni csíráztatáshoz?
- A mikrozöldségek termesztéséhez beszerezhetsz kifejezetten erre a célra készült tálcákat. De használhatsz egy DIY módot is: egy lapos aljú tálba egy műanyag gyümölcs- vagy zöldségtálat teszel (ideális esetben lyukakkal az alján) - ilyenben árulják például a cherry paradicsomot vagy az áfonyát a boltokban.
- Nem szőtt textil vagy speciális termesztőgél.
- Csíráztatásra és mikrozöldnek alkalmas magok - például rukkola, cékla, retek, káposzta, brokkoli, karalábé, mustár. Ideális esetben használj erre a célra alkalmas magvakat, de használhatsz főzésre alkalmas magvakat (pl. lencse, mungóbab...) is.



Hogyan termessz mikrozöldeket?
- Készíts elő mindent, amire szükséged van, és tedd egy tálba a nem szőtt textilt vagy a gélt, amit előzőleg vízbe áztattál.
- Nedvesítsd meg a textilt.
- Tedd a kiválasztott magokat a textilre vagy a gélre. Néhány magot előzetesen néhány órára vízbe kell áztatni. Ez az információ általában rá van írva a magok csomagolására.
- Helyezd el a magokat, és fedd le őket egy fedővel, hogy sötétben legyenek.
- Naponta 2-3 alkalommal nedvesítsd meg őket. Ne feledd, a magok nem száradhatnak ki.
- Két nap múlva vedd le a fedelet, és tedd a tálat egy világos helyre.
- Körülbelül egy hét múlva leszedheted a mikrozöldeket.
Hogyan termessz csírákat?
Próbáld ki a csírák termesztését is, például a népszerű mungóbabot! Hogyan?
- Áztasd a mungóbabot vízbe. Tedd egy befőttesüvegbe, és fedd le vízzel. Tedd rá a fedelet, lyukaszd ki, és hagyd állni körülbelül 12 órán át.
- Másnap öntsd le róla a vizet. Öblítsd le, és fedd le újra a nedves babot a fedéllel.
- Rendszeresen cseréld a vizet, és öblítsd le a babot.
- A második és harmadik napon már fel is használhatod a csírákat.



A mikrozöldek és a csírák nagy mennyiségű vitamint, ásványi anyagokat, valamint rostokat és antioxidánsokat tartalmaznak. Bár a zöldségeket általában nyersen javasolt fogyasztani, ez a csírákra nem igaz: bakteriális szennyezettségük, az emésztést és a tápanyagok felszívódását gátló hatású anyagaik miatt fogyasztásuk előtt fontos a hőkezelés. A mikrozöldek szinte mindenhez jók, például a túrós kenyér, a kedvenc salátád, sőt a húspác és a különböző krémek is ízletesebbek lesznek tőle.
Fotók, forrás: Bonami
2024. május 17. 11:20