Finomságok nemcsak ünnepekre
Menünket ezúttal nem kizárólag húsvétra ajánljuk, bármikor kipróbálhatjuk, amikor kevés az időnk, az ínycsiklandó fogások elkészítése ugyanis nem időigényes, és az alapanyagokhoz egész évben hozzájuthatunk.
A kukoricakrém leves könnyed alapot ad a további ételeknek, és alig fél óra alatt megfő. Az ízletesre sült, rakott szűzérme (sütéssel együtt) sem igényel egy óránál többet, és túl nagy szakácstudomány sem kell hozzá. Mi citromos répatortával koronáztuk meg a menüt, ami nemcsak finom, de egészséges is.
Kukoricakrém leves
Hozzávalók 2/6 személyre:
20/60 dkg mirelit szemes kukorica
5/15 dkg vaj
3/9 dl tej
10/30 dkg tejszínes krémsajt (mascarpone)
csipetnyi fehérbors, őrölt kömény, szerecsendió
só
1/3 szelet kenyér
1/3 szelet bacon
A kukoricát a fűszerekkel a vajon megpároljuk, amikor már megpuhult, felöntjük tejjel, és összeforraljuk. Botmixerrel pépesítjük és átszűrjük, hogy finom sima legyen, aztán elkeverjük benne a krémsajtot. A kenyeret kockákra vágjuk, pici olajon megpirítjuk, megszórjuk a fűszerekkel, és megsózzuk. A bacont ropogósra sütjük. A levest friss petrezselyemmel, a kenyérkockákkal és a baconnel diszítve tálaljuk.
Rakott szűzérme zacskóban sütve0,5/1,5 kg sertés szűz
15/45 dkg sonka
15/45 dkg sajt
20/60 dkg bacon
2/6 kk. majoránna
só
bors
magvak
1/3 kk. liszt
sütőzacskó
2 sasliknyárs v. hurkapálca
tök, napraforgó és szezámmag ízlés szerint
A húst felszeleteljük és kiklopfoljuk, fűszerezzük, majd a baconbe betekerjük. A vékonyra szeletelt sajtot és sonkát a hússal váltakozva két nyársra szúrjuk, amíg elfogynak a szeletek. A sütőzacskóba szórjuk a lisztet, beletesszük a nyársakat, a tetejét megszórjuk a magokkal. Bezárjuk a sütőzacskót, majd 180 C-on 30 percig sütjük. Ezután a zacskó közepét felvágjuk, és a húst még 5 percig pirítjuk. Tálalás előtt kihúzzuk a saslikpálcákat, és ferdén vágunk a húsból szeleteket, hogy csíkosan látszódjanak az összesült rétegek. Köretként párolt bébirépát, vajas cukkinit, zöldséges rizst vagy burgonyát kínáljunk.
Citromos répatorta
Hozzávalók egy 12 x 30 cm-es tortához:
30 dkg répa
30 dkg mandula
3 dkg liszt
3 dkg étkezési keményítő
10 dkg cukor
1 zöldcitrom
1 ek. méz
5 dkg vaníliás cukor
5 tojás
2 ek. víz
só
1 csipetnyi fahéj
20 dkg marcipán
1 tasak zselés tojáscukor
A tortát célszerű egy nappal hamarabb elkészíteni, mert akkor lesz igazán puha és ízletes. A répát meghámozzuk, lereszeljük, elkeverjük a citrom levével és a mézzel. A tojásfehérjét a vízzel félhabosra verjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat és kemény habbá verjük. Belekeverjük a tojássárgáját, utána a répát. A darált mandulát, a lisztet és a keményítőt összekeverjük, és a masszához adjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntve, 170 C-on 30 perc alatt vékony lapot sütünk belőle. Ha kihűlt, 3 egyforma darabra vágjuk.
a krémhez:
8 dkg rétesliszt
4 dl tej
2 tojássárgája
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
A tejet a liszttel és a tojássárgájával simára keverjük, lassú tűzön felforraljuk, besűrítjük. Habosra keverjük a margarint a porcukorral, és a kihűlt krémhez forgatjuk. A krémmel megtöltjük a tésztalapokat, bekenjük a torta oldalát és vékonyan a tetejét is. Másnap a téglalappá kinyújtott marcipánnal beborítjuk. Tojáscukorral és a vékony csíkokra vágott zöldcitromhéjjal díszítjük.
fotók:nosalty