Diós palacsintatorta
A palacsinta valószínűleg minden családban a kedvencek közé tartozik. Annyiféleképpen lehet megtölteni a kisült, könnyű tésztalapokat, hogy mindenki megtalálja a saját favoritját.
Palacsintát sütni igazán nem ördöngösség, Borbás Marcsi is szívesen készíti bármikor. Mivel a tésztába nem tesz cukrot, ha éppen nem édességre vágynak, sajttal vagy más sós töltelékkel is ehetik. Egyik kedvencük mégis a Gundel-palacsinta. A diós töltelék és a csokiszósz adta az ötletet, hogy ezeket az ízeket valami mutatós formában, tortaként tálalja. A hagyományos rakott palacsintától eltérően a középső részt feltekert palacsintákból, csigaformában rakja össze. Kiegészítette kevés pikáns áfonyadzsemmel, majd bevonta csokikrémmel. Különleges, úgynevezett csúsztatott palacsintánk lesz, ha a tojások fehérjéit habbá verve keverjük a tésztához, és csak az egyik felén sütjük meg, majd tálra csúsztatjuk – innen az elnevezés –, és megkenjük krémmel, vagy cukros darált diót hintünk rá, aztán így folytatjuk, amíg elfogynak az alapanyagok. Aztán ezt a kissé szabálytalan külsejű tornyot cikkekre vágva kínáljuk.
HOZZÁVALÓK:
14 palacsintához:
20 dkg simaliszt
3 tojás
5 dl tej
1-1,5 dl szódavíz
0,5 dl olaj
csipet só
A töltelékekhez:
20 dkg darált dió
15 dkg porcukor
1 dl tej
kis üveg áfonyadzsem
30 dkg étcsokoládé
3 dl habtejszín
A hozzávalókból Marcsi kikeveri a tésztát, és félórán át hagyja pihenni, aztán kisüti a palacsintákat. A tejszín felét felmelegíti forráspontig, leveszi a tűzről, beledobja a darabokra tördelt csokoládét, simára keveri, kihűti. A többi tejszínből habot ver, háromnegyedét a csokikrémhez adja. A dióból félretesz félpohárnyit, a többit ledarálja és a cukorral meg a tejjel sűrű krémet főz belőle.
Előveszi a kapcsos tortaformát, az aljába fektet egy palacsintát, megkeni áfonyadzsemmel, erre újabb palacsinta kerül, amin elterít egy kanál diókrémet, erre még egy palacsinta jön.
A következő palacsintákat a csokikrémmel tölti meg, és a szokásos módon feltekeri. Ezeket a tekercseket a formába kanyarítja, hogy csigavonalban befedjék az alsó palacsintákat. Elkeni rajtuk a félretett tejszínhabot, aztán ismét lapjával fekteti a következő palacsintákat egymásra, diókrémmel és áfonyadzsemmel megkenve, amíg minden palacsinta elfogy. A tortaformát folpackkal lefedi, és hűtőbe teszi két-három órára, hogy megdermedjen a krém, összeálljon a torta.
Csokikrémvakolat diómorzsával
A maradék csokikrémet is a hűtőbe teszi a tortával együtt. Amikor két-három óra múlva kiveszi a formából a tortát, óvatosan körben bevonja a csokikrémmel. Ha nincs elég ideje, hogy a tejszínből és a csokoládéból keverje ki, előfordul, hogy a gyorsabb megoldást választja, és tasakos csokimousse-ból készíti el a krémet. Legkönnyebb egy úgynevezett habkártyával elsimítani a tortán a csokibevonatot. Végül a félretett diót durvára vágja, és megszórja vele a torta alját és szélét. Éles késsel lehet szépen szeletelni.
fotók forrása: femina, tortareceptek