A többféle darált húsból gyúrt, fűszerezett, roston sült apró kolbászka híres erdélyi étel. A mititei parázs fölött sütve a legfinomabb, de serpenyőben elkészítve is ínycsiklandó fogás.
Hajdanán…
Úgy tartották, a mititei (jelentése picike) akkor lesz a legfinomabb, ha zsíros húsokból állítják össze. Ha túl soványnak találták, kevés marhafaggyút vagy kövér birkahúst is dolgoztak bele. Hagymás krumplit, fehérkenyeret kínáltak hozzá.
…és most
Zsidek László az egészséges táplálkozás szellemében sovány húsokból keverte a kolbászkák masszáját, hogy mégis jól összeálljon, több folyadékot adott hozzá és könnyű mustáros paradicsomsalátával tálalta.
Hozzávalók:
50 dkg bárányhús
50 dkg disznóhús
50 dkg marhahús
1 kk. szódabikarbóna
1 kk. csombor (borsikafű)
1 fej fokhagyma
1 kk. őrölt koriander
1 kk. őrölt kömény
csipet őrölt szegfűszeg
1 csípős paprika
1 dl csontlé
őrölt bors, só, paprika ízlés szerint
olaj a sütéshez
A salátához:
50 dkg paradicsom
0,5 dl borecet
1 ek. olaj
fél kk. mustár
só, porcukor
csokor petrezselyemzöld
A húsokat – ízlés szerint soványabb vagy zsírosabb részeket, de mindig többfélét – kétszer daráljuk át. (A darálóban maradó inakat közben szedjük ki.) A finomra darált húsba keverjük a fűszereket és a szódabikarbónát, ettől finom puha lesz, amikor megsül.
A fokhagyma gerezdeket a kés lapjával nyomjuk szét, vágjuk nagyon apróra és keverjük el fél csésze langyos vízben, aztán adjuk a húsmasszához. Attól függően, hogy mennyire sovány húsokból készül a mititei, fél-egypohárnyi vizet vagy csípős paprikával felfőzött csontlevet is dolgozzunk bele, amíg összeáll. Takarjuk le, és tegyük legalább egy-két órára (lehet egy napra is) hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
A pihentetett masszából vizes vagy olajos kézzel formázzunk ujjnyi kolbászkákat. Forró serpenyőben vagy izzó parázs fölött süssük a mititeit, fontos, hogy alaposan átsüljön, de közben ne száradjon ki.
A paradicsomot megmossuk, vékonyan fölszeleteljük, enyhén megsózzuk. Egy csészében összekeverjük az olajat és az ecetet, hozzáadjuk a mustárt meg a porcukrot is, és simára keverjük. Tányérra rendezzük, ráhintjük az apróra vágott petrezselyemzöldet és ráöntjük a mustáros szószt.