A hímes tojás mellé tegyünk foszlós kalácsot is a húsvéti asztalra! A könnyű, kelt tésztát sokan kedvelik édesen és sósan is. Ezúttal egy zöldfűszeres változatot sütöttünk meg.
A hagyományos, kelt alaptésztát csak kicsit kell megbolondítani, hogy kedvében járhassunk a sós ízek kedvelőinek. A finomra vágott sokféle zöldfűszer teszi igazi ínyencséggé a kalácsot, amely főtt sonka mellé kiváló. A koszorúformára igazított kalács a szemet is gyönyörködteti. A receptet Orbán Klára olvasónk küldte, kipróbáltuk és jó szívvel ajánljuk!
Hozzávalók:
A tésztához:
25-25 dkg liszt rétes- és finomliszt
1,5 kk. só
4 dkg élesztő
1 kk. porcukor
2,5 dl tej
6+6 dkg vaj a tésztába, és a tésztára
1 tojás
Töltelékhez: 6-8 ek. apróra vágott zöldfűszer (petrezselyem, kapor, metélőhagyma, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, ízlés szerint)
A lekenéshez: 1 tojás és 1 dl tejföl
Az élesztőt langyos tejben cukorral felfuttatjuk, a hozzávalókból kalácstésztát dagasztunk. Letakarjuk, langyos helyen megkelesztjük. Lisztezett deszkán vékony téglalappá nyújtjuk a tésztát, elosztjuk rajta a darabkákra vágott vajat, rászórjuk az apróra vágott zöldfűszereket, feltekerjük. Koszorú alakúra hajtjuk, a tésztavégeket vízzel megkenjük és jól összetapasztjuk. Kivajazott sütőlapra fektetjük. A tésztakoszorú külső peremét egymástól kétujjnyira, egy ujjnyi mélyen bevagdossuk, sütés közben majd szépen szétnyílik. Húsz percig még kelni hagyjuk, aztán tojásos tejföllel kenjük be a tetejét, végül előmelegített sütőben, közepes lángon 30 - 35 perc alatt megsütjük.