Fizess elő
a magazinra!
Mobil menu
OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Így szárítsd ki és tartósítsd a makkot DIY-projektek előtt: csak 4 lépés az egész!

Gyűjtöttetek a gyerekekkel egy csomó makkot, de nem tudod, hogyan tudnátok biztonságosan felhasználni? Segítünk, hogy tartós alkotásokat készíthessetek!

A tölgyfa bájos megjelenésű, fás termését makknak nevezzük, többnyire október elején kezd lepotyogni a fákról. Noha ma már amolyan „ételkülönlegességnek” számít, évszázadokkal ezelőtt az erdei állatokon túl az emberek is gyakran fogyasztották. Fontos azonban tudnod, hogy nyersen, megfelelő kezelés, áztatás nélkül mérgező, hasi panaszokat okozhat! Mivel ez nem túl kellemes dolog, azt ajánljuk, maradj inkább a kreatív, DIY-projekteknél és a dekorációnál, a gyerekekkel összegyűjtött makkokat használd erre! A makkot természetesen ehhez is elő kell készíteni, mutatjuk, ennek mik a trükkjei!

debby-hudson-gSc3QQyfr0g-unsplash (1).jpgÍgy kell a makkot kiszárítani!

Makk kiszárítása és tartósítása

Hozzávalók:

  • makkok
  • sütő
  • sütőpapír
  • egy tál víz
  • szappan

Így csináld:

  1. Az első és legfontosabb lépés a lemosás: ehhez tedd a makkokat egy vizestálba, majd adj hozzá egy kis szappant, mosogatószert. Ha igazán alapos szeretnél lenni, egy régi fogkefével suvickold le egyenként a makkokat. Ezután áztasd őket legalább egy éjszakán át tiszta vízben.
  2. A második lépés a szárítás. Öntsd le a makkról a vizet, majd tedd ki egy törülközőre száradni minimum 1 órára. Amelyik a mosás után csúnyának tűnik, dobd ki. Lehet, hogy látsz majd köztük olyat, amelyiken kis lyukak vannak, ez azt jelenti, hogy valami belefúrta magát a makkba, de ne aggódj, a szárítás kiírtja majd a bogarakat.
  3. A harmadik lépés a makkok „sütése”: ehhez tedd a makkokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd helyezd 100 fokra előmelegített sütőbe. Hagyd résnyire nyitva a sütőajtót, hogy a nedvesség elpárologhasson. Süsd a makkokat 1,5-2 órán keresztül, ellenőrizd félóránként, nem kezdtek-e el megégni.
  4. A negyedik lépés: vedd ki a makkokat a sütőből, dobd ki, ami megégett. Ha kihűltek, már használhatod is őket különféle őszi DIY-projektekhez! Ha szeretnéd, hogy tartósak legyenek, alkotás után fújd le őket átlátszó akril-lakkal!
Forrás: Mod Podge Rocks, fotók:

 

2024. szeptember 12. 13:53



hirdetés
hirdetés


Legnépszerűbb témák







EZT IS Ajánljuk












OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP