hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

Hogyan dolgozzunk otthonról még kényelmesebben

És mi mindenről ne feledkezzünk meg közben – az IKEA lakberendezőjének tanácsai.

Otthonról dolgozni néha nem is olyan egyszerű. Főként akkor, ha muszáj otthon maradnunk több napra, vagy akár hetekre. Természetes, hogy otthon másképp dolgozunk, mint mikor az irodában vagyunk, főként, ha nem szoktunk hozzá a munka terjedelméhez és mennyiségéhez sem, amit most mindenképp el kell végeznünk – otthonról. Nincs is ezzel gond, hisz néhány dologhoz időre van szükségünk, míg megszokjuk. A legfontosabb az, hogy megőrizzük a motiváltságunkat és a munkamorálunkat. Hogy mindezt hogyan csináljuk? Az IKEA lakberendezője, Fromann-Finta Valéria ad most nekünk tippeket ahhoz, hogyan alakítsunk ki magunknak saját dolgozósarkot, ami folyamatosan ösztönöz és inspirál minket.

W8tR8dww.jpeg
„Első lépésként arra van szükség, hogy kijelöljük magunknak azt a helyet az otthonunkban, ahol dolgozni fogunk. Szerencsés, ha ez nem az ágy vagy a kanapé, mivel ezek hosszabb távon egyáltalán nem kedveznek a megfelelő testtartásnak, ami pedig fáradtsághoz és könnyen fájdalomhoz is vezethet. Ráadásul a szervezetünk is összezavarodik: nem tudja megkülönböztetni, mikor akarunk aludni és mikor szeretnék aktívan dolgozni” – mondja Fromann-Finta Valéria.

A teljes irodát az otthonodba költöztetni nagy kihívás. Főként akkor, ha egy egyszobás lakásban élsz. A négyzetméterek kíméletlenül adják a tudtodra, hogy egyáltalán nincs elég hely az összes fontos dokumentumod tárolására. De nézz körül még egyszer! Látod a négy falat magad körül? A szabad felfelületeket is kihasználva falipolcokon könnyen rendszerezheted a dolgaidat, így jobban tudsz koncentrálni és fókuszálni a munkádra. Nyugodtan hagyd rajtuk néhány kedvenc tárgyadat is, hogy megmaradjon a kellemes környezet. 

JT5izbIw.jpeg

Többszobás lakásod van, ahol még egy dolgozószobának is jutott hely, mégis száműzve és bezárva érzed magad, ha nap mint nap ott kell dolgoznod? Próbálj meg változtatni a környezeteden. Ha csak egy kis méretű íróasztalod van egy székkel, vidd át őket egy időre a nappaliba. Úgy helyezd el az asztalt, hogy háttal ülj a tévének. Csak a legszükségesebb dolgaidat vidd ki magaddal, hogy könnyebben tudj a munkádra koncentrálni. Ha más környezetbe kerülsz, segíthet, hogy megszabadulj a sztereotípiáktól és a kényszerérzettől.

t4GNOVCA.jpegJobb, ha az íróasztallap nem fényes anyagból készült, mivel az visszatükrözi a fényt, ami zavaró lehet munka közben. Előnyösebb, ha az anyaga matt és jó hozzáérni – például fa vagy furnér kivitel. Az üveg asztallapot inkább kerüld mert ennek tapintása hideg érzetet kelt.h1ygkQ1Q.jpeg

Otthonról dolgozni néha fárasztóbb, mint az irodából. Vedd körbe magad virágokkal, amennyire csak tudod. A növényeknek a dekoráción túli fontos szerepük, hogy tisztítják és párásítják a levegőt a lakásodban és ezáltal még téged is ellátnak energiával.

Biztosítsd a szervezetednek szükséges friss levegőt és ne feledkezz el a napi többszöri szellőztetésről!

YsnabbBA.jpeg
Állíts össze egy napirendet és készíts egy kényelmes rendszerezőt is, amit mindig magadnál tudsz tartani. Alakíts ki egy saját mobil munkaállomást, hogy minden a kezed ügyében és elérhető legyen. Mindehhez amire szükséged van az egy kényelmes görgős szék, egy okos tároló megoldás és egy laptoptartó. 

A LILLHÖJDEN szék magassága állítható, így kényelmes ülést biztosít.

vvwIv4pA.jpeg

Nem tudsz a munkádra koncentrálni, mert valamelyik családtagod vagy lakótársad folyton körülötted mászkál? Válaszd le függönnyel azt a sarkot, ahol dolgozni szeretnél - ez a szeparáció segít a munkádra összepontosítani.

gaEw70iA.jpegA világítás fontosságát soha nem szabad alábecsülni. Egy megfelelően kiválasztott világítás mellett jobban tudsz dolgozni. Próbáld ki a fényerőszabályozható izzókat a különböző tevékenységekhez! Ha sokáig dolgozol, használhatsz asztali, dolgozó- vagy állólámpát, de ezek mindenképpen irányított fényforrások legyenek.

l6Mw4kB6.jpeg

A hideg fény segít fókuszálni, míg a meleg az esti lefekvéshez való készülődéskor jön jól. Figyelj erre akkor is, mikor a telefonodat használod: este felé állítsd meleg fényűre, hogy a szervezeted már azt érzékelje, hamarosan itt az alvás ideje. Az intelligens TRÅDFRI világítás esetében nemcsak a fényhőmérsékletet, hanem a fényerősséget is beállíthatod – ráadásul mindössze egyetlen gomb megnyomásával a távirányítón vagy a telefonodra letöltött alkalmazással.

Azt gondolom – és szerintem mindannyian így vagyunk vele –, természetes nappali fénynél a legjobb és a legegészségesebb dolgozni. Az én íróasztalom is az ablak előtt kapott helyet.

Otthon se feledkezz el arról, hogy néha tarts szünetet munka közben, és soha ne hagyd ki a legfontosabbat: az ebédszünetet. Fontos, hogy ezekben a szünetekben mozgasd meg végtagjaid, kapcsolódj ki pár perce és így energiával feltöltődve majd könnyebben vissza tudsz lendülni a munkába. Próbálj meg minden nap ugyanakkor ebédelni, és véletlenül se nézd meg a munkahelyi e-mailjeidet ebéd közben.

DhhgOtVL.jpegA nap során próbálj meg arra is odafigyelni, hogy időnként tekints fel a monitorodról és nézelődj egy kicsit az ablakból – vagyis váltogasd a közeli és a távoli tárgyakra, dolgokra való fókuszálást. 

Legnépszerűbb témák
EZT IS Ajánljuk
OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
WEBSHOP