hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

Hasznos tudnivalók az üvegfestésről

Kontúrfestékek
Különböző alapszínekben, metálos és csillámos változatokban, csőrős tubusba töltve kapható. Létezik levegőn száradó, kiégethető és lehúzható változatuk is. Fontos, hogy mindig a kiválasztott üvegfestékhez ajánlott kontúrt válasszunk.
A kontúrfesték a festendő területek szélén megakadályozza, hogy a színek egymásba folyjanak. De használhatjuk festés után is, a minta körvonalának kiemelésére. A tubusból közvetlenül vihetjük fel a sűrű anyagot az üvegre. Használat előtt gyakorlásképpen húzzunk néhány vonalat egy papírlapon. A tubust ne nyomjuk erősen, próbáljunk úgy rajzolni vele, mint egy ceruzával. Tartsuk 1-2 mm-rel az üveg felett, és folyamatosan nyomjuk, engedjük lassan a felületre a festéket. Ha elrontottuk, vattás pálcikával visszatörölhetjük a hibás részen.

Ólomcsík
Az öntapadós ólomcsíkkal a kontúrfestékhez hasonlóan választhatjuk el egymástól a festendő területeket, így megakadályozhatjuk a színek összefolyását. Használatával az ólomüveghez hasonló hatást érhetünk el. A csíkot ollóval, snicerrel vághatjuk a megfelelő méretre, majd a hátsó védőfóliát lehúzva simítsuk a felületre. A puha ólomcsíkot a hozzácsomagolt műanyag lapkával sérülésmentesen, erősen nyomhatjuk az üvegre.

Üvegfestékek
Kiégethető vagy levegőn száradó, vizes alapú és oldószeres változatban is kaphatók. Létezik átlátszó, telített, és világító színváltozatuk. A legtöbb festék színei keverhetők egymással, így rengeteg árnyalatot hozhatunk létre. Vásárlás előtt kérjünk felvilágosítást. Mindig aszerint válasszunk festéket, hogy mire fogjuk használni a festett üvegtárgyat: tartunk-e majd benne élelmiszert, gyakran kell-e mosogatni vagy csak dísztárgynak szánjuk.

best-paints-for-glass.jpg
Az oldószeres változatokat kizárólag saját oldószerükkel használjuk! Ezek a festék színárnyalatát nem változtatják meg. Az oldószeres festékhez használt ecsetek kimosására is ez alkalmas.
A felületet festés előtt tisztítsuk meg alaposan. A festékkel jól szellőző helyiségben dolgozzunk. A festéket jól rázzuk fel használat előtt!
A kiégethető festék mellé csak kiégethető kontúrfestéket használjunk. Ügyeljünk a hosszú száradási időre, mely több nap is lehet, így megakadályozhatjuk, hogy a kontúr felpúposodjon.

Struktúr zselék
Az üvegfestékekhez keverhetők, de önállóan is alkalmazhatók, a katedrálüvegekhez hasonló felületet eredményeznek. Átlátszó, opálos változatban kaphatók. Spatulával, modellezőkéssel vihetjük fel az üvegre. Az öntapadós sablon használata megkönnyíti a pontos felvitelt. Száradás után a paszta áttetszővé, opálossá válik, utólag is festhető.

Üvegfestő tollak
Fényes vagy matt, lakkszerű réteget képeznek az üvegen. Gyorsan száradnak, szinte azonnal kiégethetők. Mivel nagyon egyszerű a használatuk, leginkább gyerekeknek és kezdőknek ajánlott a használatuk.

Szatináló festékek
Az üvegfelületen deres, jeges hatást érhetünk el használatukkal. Rengeteg színváltozatban kaphatók, sőt a színek egymással is keverhetők. Különféle technikákkal vihetők fel az üvegre: szivaccsal, ecsettel, sablonozással. A festék nem vízálló, lemosható, így ideiglenes dekorálásra kifejezetten ajánlható.

c1a644d5e4a5b55a8973deef04584057.jpg

Maratópaszta
Csiszolt, homokfúvott hatású felületet ad. A paszta szó szerint magába az üvegbe marja bele a mintát, így az eredmény tartós. Simítsunk öntapadós sablont a felületre, majd műanyag pálcával vigyük fel a sűrű, krémszerű anyagot az üvegre. Vigyázzunk, ha a paszta rossz helyre cseppen, azonnal töröljük le, mert rövid idő alatt visszafordíthatatlanul megmarja a felületet.  15-20 perc múlva a pasztát a pálcával visszaszedhetjük a dobozába, így az újra felhasználható lesz. A maradékot langyos vízzel mossuk le az üvegről. Erős, maró hatású szer, ezért körültekintéssel használjuk, gyerekeknek nem ajánlott technika. Ha bőrre, ruhára cseppen, azonnal mossuk le bő vízzel.

9843cf65c74bc702adc6402c3fda8ae5.jpg

Matricafestékek
A lehúzható matricafestékekkel és kontúrokkal elsősorban ablakokat és más fényes felületeket díszíthetünk. A festékek számtalan színben, még csillámos változatban is kaphatók. Egy nem túl sima felületű műanyag irattartóba helyezett minta körvonalát körbekontúrozzuk, majd száradás után a festékkel kitöltjük a minta részeit. A festék közvetlenül a tubusból vihető fel, a használata egyszerű, így nagyon kedvelt a gyerekek körében.  A festéket megfelelő vastagságban alkalmazzuk, mert a túl vékony matrica lehúzáskor elszakadhat. Egy-két nap száradás után a motívumot lehúzhatjuk az irattartóról és az ablakra vagy tükörre simíthatjuk. A minta bármikor könnyen áthelyezhető, az irattartóra visszatapasztva tárolható.

window-color-fensterfarbe-1-1000x500.jpg

Legnépszerűbb témák
EZT IS Ajánljuk

TI KÜLDTÉTEK
Diy babaház

MENTSD MEG A FÖLDET!
DIY gyertyaöntés
ÚJDONSÁGOK
Tűnemezelt világ


OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
WEBSHOP