Nyárias poháralátét levegőre száradó gyurmából: készítsd el alkotónk segítségével!
Levegőre száradó gyurmából gyorsan és egyszerűen készíthetők tartós, ugyanakkor mutatós használati és dekortárgyak. Alkotónk ezúttal rojtos poháralátéteket álmodott belőle.

POHÁRALÁTÉT
Hozzávalók:
- 250 g terrakottaszínű levegőre száradó gyurma
- natúr rafia
- vastag szívószál
- sodrófa, nyújtódeszka
- széles szájú bögre, sniccer, 100-as csiszolóvászon
- olló
Elkészítés:
- A gyurmát felezd el, és formázz mindkét adagból egy-egy gömböt. A tenyereddel lapítsd le őket, majd sodrófával nyújtsd ki 0,5-1 cm vastagra és akkorára, hogy a bögre ráférjen.
- Helyezd rá a bögrét, és sniccerrel vágd le körben a felesleget.
- Szívószál segítségével készíts az alátétek széle mentén lyukakat. Nagyjából egyenletes lesz az elosztásuk, ha először a négy átellenes szélen készítesz egy-egy lyukat, majd ezek közé félúton egyet-egyet, végül pedig ezek közt elosztva a többit.
- Hagyd a korongokat száradni 1-2 napon át. Eleinte óránként fordítsd meg őket, különben meggörbülve száradnak meg. Ha szükséges, csiszolóvászonnal simítsd le a szélüket.
- A rafiából vágj kb. 20 cm-es darabokat, vastagságtól függően többet is összefoghatsz. Hajtsd félbe, és a hajtáspontnál bújtasd át a lyukon felülről lefelé, majd a szálvégeket bújtasd át a hurkon, és húzd szorosra. Haladj így körbe az összes lyukon. Végül vágd le egyenletesen a rafiavégeket, 2-3 cm-re a csomótól.
Forrás, fotók: Praktika magazin 2024/05.
2025. július 3. 12:59