A tenger ihlette: készíts kagylómintás vázát könnyedén alkotónk segítségével!
Levegőre száradó gyurmából gyorsan és egyszerűen készíthetők tartós, ugyanakkor mutatós használati és dekortárgyak. Alkotónk ezúttal egy kagylós vázát álmodott belőle.

KAGYLÓMINTÁS VÁZA
Hozzávalók:
- 500 g fehér színű levegőre száradó gyurma
- befőttesüveg
- bordázott felületű kagylóhéj
- sodrófa, nyújtódeszka sniccer, natúr rafia
Elkészítés:
- Szakíts le egy nagyobb darabot a gyurmából, és sodrófával nyújtsd ki 0,7-1 cm vastagra. Borítsd be vele a befőttesüveget. Az egymásra érő széleket az ujjaiddal dolgozd össze. Ha egy szakasz kimaradt, nyugodtan nyomj oda egy megfelelő méretű gyurmadarabot, és dolgozd össze a többivel. Ezután finoman hengergesd meg a befőttesüveget a nyújtódeszkán, hogy nagyjából sima felületet kapj.
- Az üveg szájánál sniccerrel óvatosan vágd le a túllógó részeket.
- A kagylót nyomogasd a még puha gyurmafelületbe. Mivel a kagyló domború, úgy kapsz nagyobb mintát, ha nemcsak úgy simán belenyomod függőlegesen a gyurmába, hanem egy kicsit megmozgatod rajta minden irányban. A kagylómintát készítheted szabályosan, ugyanarra néző barázdákkal, vagy mindig elforgatva egy kicsit, szabálytalan elrendezéssel (mi az utóbbit választottuk).
- Hagyd hófehérre száradni a gyurmát, ez 1-2 napig fog tartani. Végül kötözz a kész váza szájára rafiát.
Jó tudni: Ha a levegőre száradó gyurmához nem szeretnéd a konyhai sodrófádat használni, nem kell másikat venned: a tekercses nejlonfóliával is remekül kinyújthatod, majd a bekoszolódott részt egyszerűen csak el kell róla távolítanod. A nyújtódeszkát pedig borítsd be sütőpapírral, így azt sem kell elmosogatnod a munka végeztével.
Forrás, fotók: Praktika magazin 2024/05.
2025. július 3. 13:13