hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

Szalmafonás színesen

Debrecen környékén, Hajdúnánáson és az erdélyi Széken ma is élő néphagyomány a hosszú, lapos fonatból varrt szalmakalapok készítése. Az aranyló színű szalmaszálakból te is kipróbálhatod a fonást és a szálak színezését is.

A szalmafonáshoz tisztított, vékony falú gabonaszálakra lesz szükséged. Ezeket kötegekben, előre csomagolva a népi kézművességhez és fonáshoz való alapanyagokat is áruló boltokban tudsz beszerezni. Mielőtt belekezdenél a munkába, a szalmát áztatni kell, hogy rugalmas és fonható legyen. A kívánt mennyiséget fektesd virágládába, tehetsz rá kis nehezékként követ vagy rongyot, és önts rá annyi meleg vizet, hogy ellepje. Fél, egy óra után kipróbálhatod, elég hajlékony-e már a szál. Mivel a szalma gyorsan szárad és ekkor törik, munka közben majd tekerd egy nedves anyagdarabba, amit ne hagyj kiszáradni. A kész fonatot is újranedvesítheted. A szalmafonáshoz szinte csak a kezedre lesz szükség, de ollón kívül még tűt és erős cérnát is készíts ki, ha a szalmafonatodból például edényalátétet szeretnél. Ehhez a kész, ötszálas, lapos fonatot élére állítva kell majd feltekerned. Színekkel is kísérletezhetsz! A szálak festéséhez természetes színezőanyagok, de egyszerű ruhafestékek is megfelelőek, csak tartsd be a használati utasításban leírtakat. Ehhez is jó, ha olyan edényt használsz, melybe teljes hosszukban beleférnek a szalmaszálak.

Hozzávalók • 35 cm hosszú, fonásra alkalmas szalma  ruhafesték  áztatóedény  olló  tű  cérna

Áztasd be a szálakat, hogy hajlékonyak legyenek, illetve egy adagot fess meg zöld ruhafestékkel. Az ötszálas lapos fonathoz két szalmaszállal kezdd a fonást.

Az egyik szálat tartsd vízszintesen, és a közepénél a másik szálat felezve, alulról hajtsd át. Most a vízszintes szál jobb felét a másik felett hajtsd a bal oldali, állított szál mellé. A másik oldalról, balról az alsó szálat hajtsd alul-felül bújtatva a jobb oldali szál mellé.

A többi fázisért kattints a képre!

Az ötödik szál úgy kerül a fonásba, hogy a képen látható módon hurkold a bal oldali első szálra, majd vezesd át a másik alatt a jobb oldalra. Ettől kezdve mindig három szál lesz az egyik és két szál a másik oldalon. A páratlan oldal szélső szálát az előzőekhez hasonlóan kívülről, a belső szálak felett és alatt bújtatva vidd át a másik oldalra. Ezt ismételd mindkét oldalról, tetszőleges hosszúságban.

Ha munka közben elfogy valamelyik szál, tegyél egy újat a régire, és egy közös lépés után hagyd el a régit, majd folytasd a fonást az újjal. Az alátéthez 350 cm natúr, és 100 cm zöld fonatra lesz szükség.

_MG_4803_OK.jpg

Az asztalon állítsd élére a natúr fonatot, kezdd feltekerni, és ha elérted a 11 cm átmérőt, gombostűzd meg. A szalmagyűrűk élébe öltögetve varrd össze hátraöltéssel a tekercset, két, egymásra merőleges vonalban. A szegély hullámmintájához fogd a natúr szalaghoz a zöldet is, és együtt varrd a szélső gyűrűhöz az ívek alsó pontjait. Egy teljes gyűrűvel zárd körbe a mintát.

 

Legnépszerűbb témák
EZT IS Ajánljuk

ÚJDONSÁGOK
Ünnepváró vásárOTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
WEBSHOP