hirdetés

Fizessen elő a magazinra!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

Kapros-túrós lepény

Hódmezővásárhelyen sokféle változatát kedvelik a túrós lepénynek, sütik például kelt tésztával édesen, vagy gyúrt tésztából sósan. A jókora kockákra vágott kapros-túrós lepény egy jó leves után második fogásnak, vagy könnyű vacsorának is megteszi.
A sós-savanykás ízek jobban esnek meleg időben, ezért Marcsi gyakrabban készíti a sós-kapros változatot. A túrós lepény és az összes egyéb túrós étel titka a friss túró. Egy dologban azonban nincs különbség: aki csak teheti, a piacon veszi meg a friss házi túrót a süteményhez. Marcsi nagymamája maga készítette a túrót, ha csak friss tejet sikerült vennie. Egy nagyobb befőttesüvegbe öntötte a tejet, befedte, és három napig szobahőmérsékleten hagyta állni. Akkorra megaludt a tej, leszedte a tetejéről a finom krémes tejfölt, a többit pedig felmelegítette úgy, hogy az üveggel együtt egy nagyobb lábas meleg vízbe állította. Ha már 40 fokra átmelegedett az aludttej, akkor csúcsosra varrt vászonzacskóba öntötte, felakasztotta, és hagyta lecsurogni róla a savót. A zacskóban ott maradt a krémesen finom túró, amit pár óra múlva már fogyasztható.

Hozzávalók

A tésztához:
70 dkg liszt
15 dkg zsír
2 dl tejföl


A töltelékhez 
2 kg túró
1 kg tejföl
6 tojás
2 kk. só
2 nagy csokor kapor

Marcsi először a tésztát állítja össze. Tálba szitálja a lisztet, csipetnyi sóval ízesíti, és a zsírral összemorzsolja. Ezután adja hozzá a tejfölt is több részletben, és jól kidolgozott tésztát gyúr, majd félreteszi pihenni. Félóra múlva bekapcsolja a sütőt 200 fokra. A tésztát kinyújtja, éppen akkorára, mint a tepsi. A kizsírozott tepsibe fekteti, és 15 perc alatt elősüti a tésztát, így nem lesz „szalonnás” a lepény alja. Közben megcsinálja a tölteléket, ehhez apróra vágja a kaprot. Két nagyobb tálba szétválasztja a tojásokat. A fehérjéből kemény habot ver a só felével, és belekeveri a kaprot. A sárgáját a tejföllel és a többi sóval simára keveri. A túrót óvatosan, hogy ne törjön össze, a kapros habhoz forgatja. Az elősütött tésztára keni a kapros túrót, aztán rásimítja a tejfölös masszát is. Visszateszi a 170 fokos sütőbe, ahol további 50 perc alatt készre sül a fenséges kapros-túrós lepény.

A kapor illata és aromája teszi igazán jellegzetessé ezt a lepényt. Kapor nélkül is sütik, de az nem ugyanaz! Ízlés szerint minél több kaprot használjunk, mert akkor jön ki jól az íze. Télen fagyasztott kapor is megteszi jobb híján, de szárítottal ne kísérletezzünk, az nem alkalmas ehhez a recepthez.

Nehéz megvárni, amíg kihűl a lepény, de muszáj, mert úgy sokkal könnyebb felvágni. Az első kockát kicsit körülményes kiemelni a tepsiből, aztán a többit már egyszerűbb.

 
Fotó: gasztroblogok

 



hirdetés


Legnépszerűbb témák




EZT IS Ajánljuk

FŐÉTELEK
Lencsés zakuszka
LEVESEK, ELŐÉTELEK
Bajai halászlé gyufatésztával
FŐÉTELEK
Pincepörkölt

LEVESEK, ELŐÉTELEK
Húsgombócleves a Rábaközből










OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK
WEBSHOP