hirdetés

Fizessen elő a magazinra!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

Csiperke

A gomba tápláló, nem hizlal, koleszterinmentes és nagyon finom. S ezzel még nem érnek véget az értékes tulajdonságai.
A gomba kalapjának bőrében fontos ásványi anyagok találhatók: nagyobb mennyiségű káliumot és foszfort, jelentős mennyiségű D-vitamint tartalmaznak. Magas fehérje tartalma miatt kitűnő húspótló, s a vele együtt fogyasztott más ételek hasznosulását is segíti.
Cikkünkben tanácsokkal szolgálunk, hogyan ismerhetjük fel vásárláskor a frissen szedett, fiatal gombát, mire kell ügyelnünk tisztításakor és a belőle készült ételek tárolásakor.
A gombát változatosan, sokféleképpen készíthetjük el, párolhatjuk, süthetjük, tölthetjük is, egyik módja finomabb, mint a másik.

Jó tudni...
  • friss, fiatal gombát keressünk, amelynek még zárt a ka­lapja, világosak a lemezei, mert a gomba magas víztartalma miatt gyorsan megromlik.
  • meghámozni nem kell! A gomba kalapjának bőrében fontos ásványi anyagok találhatók: nagyon sok káliumot, foszfort és D-vitamint tartalmaz. Tisztításkor a szára felől vágjuk le a tönkjéről a földes részt, egyébként  elegendő kis kefével letisztogatni. Szükség esetén bő hideg vízben többször mossuk át. Gyorsan dolgozzunk, nehogy a gomba megszívja magát vízzel.
  • hűvös, száraz helyen 2-4 napig tárolhatjuk. A gombával készült ételeket azonban legjobb frissen elfogyasztani. A megpárolt gombát fagyasztóban 1 hónapig eltarthatjuk, de ha tojás is van az ételben, ne tároljuk mélyhűtőben sem.
Sonkás, sajtos gombaburgerek
  • 16 közepes gomba 
  • fél citrom leve
  • 25 dkg főtt, füstölt sonka
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csilipaprika (elhagyható)
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 tojás
  • 20 dkg moz­za­rella saj
  • kakukkfű, zsálya, snidling

A gombák szárát törjük ki, a kalapokat locsoljuk le a citrom levével. A szárakat, a hagymát, a sonkát meg a sajtot vágjuk kis kockákra. A fokhagymát reszeljük le. A paprika húsát vágjuk apróra. A gombafejeket hirtelen süssük meg az olajban, majd szedjük papírtörlőre, és tartsuk melegen. Tegyük a serpenyőbe a hagymát, a paprikát, a gombaszárat, a sonkát, és 5-8 perc alatt pároljuk meg. Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a fokhagymát, a sajtot, a zöldfűszert és a kissé felvert tojásokat. Ízesítsük borssal, sóval. A tölteléket kanalazzuk a gombafejek felébe, majd fedjük be a másik felével, kissé nyomjuk össze, és kössük át leforrázott snidlinggel. Egy kivajazott tűzálló tálba ültessük egymás mellé a töltött gombacsomagokat, szórjunk közéjük néhány zsályalevelet, és előmelegített sütőben 10 perc alatt süssük készre.

fotó:henisütneked, receptvarázs



hirdetés


Legnépszerűbb témák


LEVESEK, ELŐÉTELEK

LEVESEK, ELŐÉTELEK
Balatoni halleves potykapatkóval
LEVESEK, ELŐÉTELEK
Kolbászos tarkabableves


hirdetés

EZT IS Ajánljuk

ÖTLETEK
Horgolj gombát!
EGYÜTT A CSALÁD
Manócskák gyapjúruhában
LEVESEK, ELŐÉTELEK
Csiperke











OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK
WEBSHOP