Fizessen elő a magazinra!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

A kapszulagardrób

A ruhák szinte ellepik az életterünket. A változó évszakokon túl még az aktuális trendekhez is igazodunk, amik egyre gyorsabban pörögnek. A ruháink pedig egyre rövidebb élettartamúak. 

Az évszakokhoz kapcsolódó kollekciók helyett egy évben akár 50 kollekciót is piacra dobnak a nagy cégek, és előfordul, hogy a hatalmas szállítóhajókon varrják össze a ruhákat a munkások, embertelen körülmények között, mert ezzel is időt nyernek a vállalatok a versenytársakkal szemben. blur-1850082_1280.jpg

ÖRDÖGI KÖR
A „fast fashion”-cégek létrehoztak egy olyan ördögi kört, amiből nem egyszerű kiszállni: olyan alacsonyan tartják az áraikat, hogy nehéz nem az ő üzleteikben vásárolni. Ha kisgyerek is van a háznál, aki gyorsan kinő egy-egy méretet, akkor meg pláne igaz ez.
Tehát vesszük a ruhákat, ám a silány minőség miatt nem tudjuk túl sokáig hordani őket, másrészt pedig hamar azt éreztetik velünk, hogy amit viselünk, az már kiment a divatból és ideje váltani.

Ez a videó egy indiai használtruha-feldolgozó gyárról szól, ahol indiai asszonyok, akiknek jó esetben két vagy három váltás szárijuk van, egyszerűen nem értik, hogy keletkezhet ennyi ruhahulladék. Az ő felfogásukba sehol nem fér bele, hogy szinte alig hordott ruhák hogyan végezhetik gyakorlatilag a szemétben.


ÉSSZERŰ HATÁROK
A mértékletesség a legfontosabb és elsődleges alapelv. Az újrahasznosítás nem tudja megoldani a problémát, mert a felhalmozódó mennyiség töredéke az, amit másodnyersanyagként hasznosítanak, a többi egyszerű szemétként végzi. Arról nem is beszélve, hogyan hat ez a felturbózott fogyasztói attitűd az életünkre. Hiszen a folyamatos és adott esetben kóros vásárlási láz akár lelki problémák elfedője is lehet. Ha nem a felmerülő szükségletek miatt vásárolunk, hanem annál sokkal gyakrabban, akkor ez inkább nevezhető pótcselekvésnek. Persze tetszeni mindenki szeretne, de érdemes ésszerű határokat húzni a mennyiség tekintetében.

A KEVESEBB TÖBB
Ehhez nyújthat fogódzót az úgynevezett „kapszulagardrób-szemlélet”. Ennek lényege, hogy nagyjából meghatározott számú, egymással jól kombinálható ruhadarabot tartalmaz a ruhatárunk. A klasszikus kapszulagardrób 10-12 darab ruhát tartalmaz.

dress-2583113_1280.jpg

Ehhez az alapszetthez most nem számoltuk hozzá a kiegészítoket, de érdemes ezeket is – például sálak, kesztyűk esetében – kettőre redukálni. Ehhez jönnek hozzá még a fehérneműk, pizsamák. Az igazán eltökéltek még ezekkel a kiegészítőkkel együtt is negyven darab alatt tartják az egész kollekciójukat. Alapszabályként az is elmondható, hogy egy kapszulában ne keverjük a hideg és a meleg színárnyalatokat. A minimalista ruhatár összeállításánál érdemes a jobb minőségű darabokat választani. Hiszen az is igaz, hogy ezeket a ruhákat gyakrabban fogjuk mosni, viselni, és az olcsó ruhák ezt a fajta igénybevételt nem bírják.

SPÓROLJ AZ IDŐDDEL!
A kapszulagardrób amellett, hogy pénztárcakímélő, rengeteg felesleges "mit vegyek fel?” tépelődéstől is megment minket. Hiszen a darabok jól párosíthatók, és újabb és újabb izgalmas szetteket hozhatunk össze némi változtatással. Ha igazán zöld ruhatárat szeretnénk, turkálókból szerezzük be olcsóbban a jobb minoségű, tartósabb darabokat. A kapszulagardrób, bár napjainkban nagyon divatos, azért sok vonatkozásban mégsem annyira egyértelmű megoldás. Mert teljesen más egy olyan éghajlaton összeállítani a minimalista ruhatárat, ahol az időjárás nem mutat nagy ingadozásokat, mint ott, ahol nyáron normális a harminc fok, télen pedig nem ritkák a mínuszok. Tehát a kapszulagardróbot is érdemes életszerűen a saját körülményeinkhez alakítani, vagy akár évszakokhoz igazítani. 

Szöveg alapjául szolgált Nagy Réka cikke, fotó:pixabayhirdetés


Legnépszerűbb témák


MENTSD MEG A FÖLDET!
EZT IS Ajánljuk

MENTSD MEG A FÖLDET!
A kapszulagardrób
TI KÜLDTÉTEK
Diy bevásárlószatyorOTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
WEBSHOP