De mi az a transzzsírsav?
Biológiai megközelítésben a transzzsírsavak olyan telítetlen zsírsavak, melyek kedvezőtlenül befolyásolják a szervezet koleszterin-egyensúlyát. Ezek a vegyületek negatív élettani hatásuk miatt összefüggésben állnak a szívbetegségekkel, a túlsúllyal és a vércukorszint-problémákkal. Az a tévhit azonban, mely szerint a margarinokban nagy mennyiségű káros transzzsírsav található azon a mára már meghaladott tényen alapul, miszerint a kenhetőséget a folyékony olajok keményítésével, szilárdításával érték el. Ez tulajdonképpen az előbb említett olajok részleges hidrogénezését jelentette, mely folyamat részeként nagy mennyiségű transzzsírsav keletkezett. Fontos azonban azt is tudni, hogy a transzzsírsavakat lényegében lehetetlen kiiktatni a hétköznapi étrendünkből, hiszen kis mennyiségben még a hidegen sajtolt olívaolajban is megtalálhatók, ráadásul az ételek elkészítése során, nagy hő hatására is keletkezhetnek.
A jogszabály is a fogyasztót védi
A közhiedelemmel ellentétben a margarinok kenhetőségét tehát már jó ideje nem ezek a keményített olajok, hanem a szobahőmérsékleten szilárd növényi zsiradékok (főként pálma-, illetve kókuszzsír) biztosítják. A Flora, Rama, Delma és Liga margarinokat gyártó Upfield jogelődje már 1995-ben példa nélküli döntést hozott arról, hogy kiiktatja a termelésből a transzzsírokat, gyors választ adva ezzel azokra a kutatási eredményekre, melyek szerint a transzzsírok koleszterinszintre gyakorolt hatása legalább annyira kedvezőtlen, mint a telített zsírsavaké. Az Upfield ezt a gyakorlatot a jövőben is követi és prioritásként kezeli.
Időközben a hazai, minden élelmiszergyártóra és -forgalmazóra kiterjedő szabályozás is kedvező irányba változott, hiszen Magyarországon kizárólag a több mint egy évtizede megalkotott hazai transzzsírsav-rendeletnek (71/2013.(XI.20) EMMI rendelet) megfelelő élelmiszert lehet forgalomba hozni. Hazánkban így csak 2g transzzsírsav/100g zsírtartalom határérték alatti termékek árusíthatók, sőt, 2021 áprilisától az EU teljes területén hasonló szabályozás lépett életbe.
Margarinok: fenntarthatóság és egészséges táplálkozás
Azzal az állítással, hogy az állattenyésztés jóval nagyobb környezetterheléssel, ezen belül pedig metánkibocsátással jár, mint a növénytermesztés a Rama 2022-ben végzett kutatásában résztvevők többsége is egyetértett. A válaszadók kétharmada jól tájékozott volt, hiszen ennyien voltak tisztában azzal, hogy az állattenyésztéshez kapcsolódó, a szén-dioxidnál jóval erősebb üvegházhatással bíró metán kibocsátásáért főleg a szarvasmarha-tenyésztés a felelős. Mivel a metánkibocsátásban így a tejiparnak is számottevő szerepe van, megfontolandó, hogy a hétköznapi étkezési szokásaink átalakításával is csökkentsük környezeti lábnyomunkat. Ehhez jó tudni, hogy a margarinok előállításának klímalábnyoma sokkal kisebb a tehéntejből készült vajénál. Egy kilogramm Rama vajalternatíva gyártásához – az alapanyagok megtermelésétől kezdve a feldolgozáson, szállításon, értékesítésen keresztül egészen a hulladékkezelésig bezárólag – 3,7 kilogramm szén-dioxidnak megfelelő üvegházhatású gáz kibocsátása köthető, szemben egy magyarországi előállítású vaj 10 kg-ot meghaladó értékével.
A margarinok a mindennapi táplálkozásban is kiváló választásnak bizonyulnak. Nemcsak azért, mert a sütéshez és főzéshez is megtalálhatjuk a számunkra megfelelő zsírtartalmú margarint, hanem mert jól beépíthető a laktózmentes vagy vegán étrendekbe, ráadásul javasolt azok számára is, akik koleszterin-problémákkal küzdenek. Fontos azonban figyelembe venni, hogy egyes margarinok tartalmazhatnak tejszármazékot, ezért a tejmentes étrend követőinek érdemes 100%-ban növényi alapú margarint választaniuk, például a Flora Original vagy a Rama vajalternatívákat, melyek telítetlen zsírsavakban gazdagok, vagy a Rama Classicot, melyben az A- és D-vitaminok is megtalálhatók.
2024. május 12. 11:43
OTTHON DEKOR NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA DIY ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY CSALÁD GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK ÚJRAHASZNOSÍTÁS ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET! EGÉSZSÉG GASZTRO LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK AMIGURUMI ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK INSPIRÁCIÓ TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk ALKOTÓINK Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita RSS feliratkozás JÁTÉKSZABÁLYZAT
IMPRESSZUM MÉDIAAJÁNLAT ELŐFIZETÉS KAPCSOLAT ÁSZF
praktika.hu © 2025 – minden jog fenntartva