Akadnak olyan, magas zsírtartalmú ételek, amelyek híresek arról, hogy gyakori fogyasztásuk hízást eredményezhet, ugyanakkor azt már csak kevesebben tudják, hogy a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is növelik. Az egészségtelen zsírokban, különösen telített-, és transzzsírokban gazdag étrend a súlygyarapodáson túl más problémákat, például inzulinrezisztenciát, magas vércukorszintet is okozhat. Az előbbiek pedig növelik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Erre jön rá az a tény, hogy az érettebb, 50 év feletti nők korukból adódóan nagyon sok hormonális változáson mennek keresztül, ennek pedig lassuló anyagcsere és vércukoringadozás az eredménye. Ha 50 év feletti nő vagy, és szeretnéd csökkenteni a cukorbetegség kialakulásának esélyét, olvasd el, melyek azok az ételek, amiket érdemes lenne a jövőben messzire elkerülnöd!
A vörös húsban nagy mennyiségű telített zsír található, ez egy olyan anyag, ami gyulladásokat okozhat a szervezetben és növeli az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét is. Mindkét probléma előszobája lehet a 2-es típusú cukorbetegségnek. „Két kulcsfontosságú probléma is van a vörös hússal, amelyek rossz választássá teszik a cukorbetegek számára. Először is, különösen magas a koleszterin- és telített zsír tartalma, ami szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet, amelyek bonyolítják a cukorbetegség kezelését. Ráadásul ez egy olyan étel, amelyet általában nehéz megemészteni, ami lassíthatja az inzulin vércukorszintre gyakorolt hatását” – magyarázta a shefind.com cikkében Jordan Anthony, dietetikus.
„A hasábburgonya és a fánk káros transzzsírokat és telített zsírokat tartalmaz az egészségre. Az obezogén, gyulladáskeltő zsírok növelik az inzulinigényt vagy csökkentik az inzulinszekréciót, mindkét esetben megváltoztatják az inzulinérzékenységet, és sokkal nagyobb lesz a 2-es típusú cukorbetegség kockázata” – jegyezte meg Dr. Michael Lahey, orvos a lapnak.
„A kókuszolaj valójában körülbelül 90 százalékban telített zsír- még a vajnál is több van benne! Kimutatták, hogy ez a fajta zsír növeli az LDL-koleszterint, ami növelheti a szívbetegségek és az inzulinrezisztencia kockázatát. Az 50 év feletti nők esetében, akiknél már nagyobb a 2-es típusú cukorbetegség esélye, a túl sok telített zsír fogyasztása befolyásolhatja az inzulinérzékenységet és hozzájárulhat a vércukorszint kiugrásához” – mondta el Veronica Rouse, dietetikus.
„Bár népszerű finomság, a fagylalt telített zsírokat és hozzáadott cukrot tartalmaz, mindkettő hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz és a megnövekedett vércukorszinthez. Válassz inkább alacsonyabb zsírtartalmú fagyasztott joghurtot vagy sorbet-t!” – javasolta Johanna Angman, egy másik dietetikus a magazinnak.
A magas zsírtartalmú tejtermékek, például sajtok, tej, vaj, mind telített zsírokat tartalmaznak, amik növelik az LDL-koleszterin szintjét. „A zsírok legrosszabb típusa a telített zsír, ez pedig megtalálható olyan termékekben, mint a tej, sajt, vaj. Ezek a zsírok növelik az LDL-koleszterin szintjét, gyulladáskeltők és csökkentik az inzulinérzékenységet – ez az a három tényező, amely növeli a cukorbetegség kockázatát” – mondta Lahey.
„A kolbász, a szalonna és a hot dog tele van telített zsírokkal, tartósítószerekkel. Ezek nemcsak a glükóz toleranciát rontják, hanem gyulladáskeltő hatásúak is, ami szintén möveli a betegség kialakulásának valószínűségét" - tette még hozzá Lahey.
2024. október 3. 14:12
OTTHON DEKOR NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA DIY ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY CSALÁD GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK ÚJRAHASZNOSÍTÁS ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET! EGÉSZSÉG GASZTRO LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK AMIGURUMI ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK INSPIRÁCIÓ TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk ALKOTÓINK Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita RSS feliratkozás JÁTÉKSZABÁLYZAT
IMPRESSZUM MÉDIAAJÁNLAT ELŐFIZETÉS KAPCSOLAT ÁSZF
praktika.hu © 2025 – minden jog fenntartva