Ferdinánd tekercs elkészítése: Borbás Marcsi receptje alapján
A hagyományos paraszti lakodalmak elmaradhatatlan fogása Karcag vidékén a Ferdinánd sütemény. Elnevezésének eredete - sok más finomságéhoz hasonlóan - immár homályba vész ugyan, de a könnyű, édes kelt tésztacsigákat ma is nagyon kedvelik.
Ferdinánd tekercs elkészítése
Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 3 db tojássárgája
- 4 dkg margarin
- 2 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 2 ek. kristálycukor
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 10 dkg vaj
- 14 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
A locsoláshoz:
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1-2 evőkanál kristálycukor
- 1,5 dl tejszín
Ferdinánd tekercs elkészítése
- Csészében, egy kiskanál cukorral Marcsi először megfuttatja az élesztőt a tejben. A lisztet tálba szitálja, aztán a tojássárgájával, sóval, a többi cukorral és a felfuttatott élesztővel összegyúrja. A felolvasztott vajat hozzácsorgatja, és sima, rugalmas tésztává dagasztja. Konyharuhával letakarja, és jó félóra alatt a duplájára keleszti.
- A töltelékhez habosra keveri a vajat a kétféle cukorral. A megkelt tésztát vékony, nagy téglalappá nyújtja, és megkeni a cukros vajjal. Ezután felcsavarja, és a tekercsből kétujjnyi szeleteket vág. Kivajazott lábasba rakosgatja a tekercseket, nem túl szorosan egymás mellé. Langyos helyen ismét fél órán át keleszti, aztán előmelegített sütőben, 180C-on 20 percig süti.
- Közben felforralja a tejszínt a vanília kikapart belsejével és a cukorral. Az édes, vaníliás tejszínnel meglocsolja a tekercseket. További 12-15 percig süti, hogy szépen megpiruljon a teteje.
- A gyönyörű, fényes, cukormázas Ferdinándot, amint kivette a sütőből, még forrón nagyobb tányérra borítja, aztán rögtön visszafordítja a süteményes tálra, mert ha kihűl, megkeményedik a karamell.
- A langymeleg, csodásan foszlós tekercseket tálaláskor könnyű szétválasztani egymástól. Melegen a legfinomabb, főleg ha habos kávéval kínáljuk.
Fotó: streetkitchen
« előző oldal
2019. október 26. 18:45