hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

Csodálatos kézzel varrott filcdekorációk

Czirjékné Horváth Katalin kézzel varrott filcdekorációk készítésével foglalkozik. Nemrég a Praktikának is megmutatta csodaszép műveit, és mesélt nekünk alkotói munkájáról, tapasztalatairól.

Mikor kezdtél el alkotni? Hogyan emlékszel vissza az első munkáidra?

Az alkotás mindig is jelen volt az életemben kiskoromtól fogva. Hol színeztem, origamiztam, rajzoltam, festettem, fúrtam-faragtam, később jött a varrás, némi kötés, hímzés. Építőipari iskolába jártam, majd műszaki főiskolára. Igaz nem olyan formában, de a rajzolás, alkotás itt is jelen volt mindig. Kisfiunk születése előtt készítettem a szobájába dekorgumi figurákat, ezekből utána több is készült, de az valahogy mégsem fogott meg. Varrni a kislányunk születése előtt kezdtem komolyabban. Előtte csak a karácsonyfánkra varrtam díszeket, de ott kezdődött igazán. Tavaly karácsonykor sok díszemet elvittek, sok manót is kértek és kerestek folyamatosan. Ez meg is adta a kezdő lökést.

PicsArt_08-13-03.57.14.jpg

Hogyan ismerkedtél meg a gyapjúfilccel? Mi az, ami megtetszett ebben az anyagban?

Először barkácsfilccel dolgoztam, akkor úgy hittem, azzal könnyebb, nem csúszkált varrás közben, kezelhetőbb volt varrás szempontjából, de a keménységéből adódóan nehezebb volt kitömni, díszíteni. Ha jól emlékszem, véletlenül rendeltem gyapjúfilcet először és még akkor is hadilábon álltam vele, de az idő folyamán megtetszett, bekerültem egy alkotós csoportba, ahol nagyon sok hasznos dolgot olvastam és rettentően segítőkész mindenki. Ott találkoztam először a Multifelt Factory-s (egyetlen magyar gyár) gyapjúfilcekkel, nagyon jó minőségű és gyönyörű színeket készítenek. Onnantól nagy szerelem. Lehet, hogy nehezebb varrni, de sokkal szebb, időtállóbb és ez egy természetes anyag.

PicsArt_06-05-10.01.46.jpg

A filcmunkáidon kívül miket készítesz még? Milyen anyagokkal dolgozol ezenkívül?

Varrott dolgokon kívül eddig főleg kopogtatók, lakásdekorációk készültek, valamint készítettem már menyasszonyi csokrot, hajdíszt, kitűzőt is, illetve virágboxokat. Egyébként szívesen kombinálom a kettőt, sokszor teszek varrott filcdíszt más típusú díszhez. Filcen kívül élethű selyemvirágokkal dolgozom főleg, emellé jönnek más anyagok is. Nagyon szeretem a fát, gyöngyöket, mindenféle szalagot, kötözőanyagot, azok közül is a natúrabbakat (a madzagtól a jután keresztül a raffiáig mindent).

PicsArt_07-26-02.57.42.jpg

Miket készítesz legszívesebben?

Mindent szívesen csinálok. Sokszor pont ez a gond, hogy annyi minden van a fejemben és neki is állok egyszerre mindennek. Mivel még elég friss ez a dolog, nem készítettem annyi mindent, de a varrott díszek állnak az első helyen.

Milyen visszajelzések érkeznek a munkáidra?

Szerencsére eddig semmi rossz visszajelzés nem érkezett, sőt inkább visszajáró vásárlóim lettek. Kényesen ügyelek mindenre, nem adok ki a kezeim közül olyan munkát, amivel nem vagyok százszázalékosan megelégedve.

PicsArt_12-10-11.23.47.jpg

Van esetleg személyes kedvenced az alkotásaid között?

Nagyon nehéz lenne választani, valamennyire mindegyik a szívemhez nő, mire elkészül. Most a mikulászoknikba és a tökökbe habarodtam bele teljesen.

Ha jól látom, már javában készülsz a karácsonyra. Mindig ennyire előre dolgozol?

Amikor még a kislányunkat vártuk és csak egy gyerkőc volt otthon, akkor is nyáron kezdtem a karácsonyi varrást. Így, hogy már ketten vannak, kevesebb az idő, szóval sosem lehet elég korán nekiállni.

PicsArt_08-09-01.25.18.jpg

Mit jelent számodra az alkotás?

Teljes kikapcsolódás a gyerekek mellett.

Miből merítesz inspirációt?

Fura dolog ez, néha csak úgy jön magától. Volt egy Balatonos kopogtatóm, amire akkor jött az ihlet, amikor a kislányunk nem volt hajlandó aludni éjjel. Vagy egy menyasszonyi csokor is volt, aminek csak nekiálltam, nem agyaltam, csak raktam. Az a csokor azóta is az egyik kedvencem. Persze emellett természetesen kalandozok az interneten is és próbálom kicsit magamra formálni, ha valami olyat találok, ami tetszik.

IMG_20200526_150701.jpg

Katalin többi munkáját megnézheted a Czihorka filcek Facebook-oldalán.

Legnépszerűbb témák
EZT IS Ajánljuk

TI KÜLDTÉTEK
Diy hőlégballon
TI KÜLDTÉTEK
Cukiságok filcből
GYEREKEKNEK
Filc babakonyha

KIEGÉSZÍTŐK
Dekorálj kaktusszal
GYEREKEKNEK
Cuki tojásszedő


OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
WEBSHOP