Ezerrel pörög a dinnyeszezon, a zöldségeseknél már megtalálod a hazai görögdinnyét is. A külföldi helyett érdemes ezek között keresgélned, Magyarországon ugyanis tökéletes adottságokkal bíró termőterületek vannak, ezeken generációk óta zajlik a görögdinnye termesztése. Lacházi Pál, a Syngenta dinnye-szakértője most minden részletbe be fog avatni!
A görögdinnye több mint 90 százalékban vízből áll, így a hazánkban is nagyon kedvelt nyári gyümölcs nagyszerű megoldást jelent a vízveszteség pótlására ebben az óriási hőségben. Sőt, akár az edzésed utáni folyadékpótlásra is kitűnően alkalmas. Rendszeres fogyasztása tisztítja az ereket, segít az emésztésben és a szervezetedben felhalmozott salakanyagok eltávolításában. A dinnye az izzadással elvesztett folyadék mellett az ásványi anyagokat, például a folsavat, vasat és káliumot is segít pótolni, ami ilyen melegben különösen fontos.
A görögdinnyében számos ásványi anyag és vitamin található: ilyen például a kálium, a kalcium, a magnézium, valamint az A-, B- és C-vitaminok. A gyümölcs kalóriatartalma rendkívül alacsony: 100 gramm görögdinnye mindössze 30 kalóriát tartalmaz.
A dinnye színét adó likopin nevű karotinoid erős antioxidáns, melynek fogyasztása előnyös, mivel segítséget jelenthet különféle daganatos megbetegedések, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A magját sem kell feltétlenül kipiszkálni, a dinnyemag B-vitaminban gazdag, vasat, kalciumot, cinket tartalmaz.
Érdemes a fényes, ép, sötétzöld héjú, sötétsárga aljú dinnyék közül választanod. Mielőtt felvágnád és ennél belőle, mindenképpen alaposan mosd meg, így megszabadulhatsz a héjára esetleg rátapadt baktériumoktól. A görögdinnyét a legtöbben felszeletelve, behűtve fogyasztják. A dinnye fantasztikus alapanyag nyári italokhoz, de levesként, gyümölcsléként, vagy salátában fogyasztva is nagyon finom, még a sonkákhoz is remekül illik. Jó, ha azt is tudod, az a dinnye a legtáplálóbb, amelyiknek a húsa intenzív piros színű.
Vesd be ezt a három receptet a következő grillpartin, hogy egészen biztosan lenyűgözz minden vendéget. Ezeknek a finomságoknak senki nem tud ellenállni!
A fetás dinnyesalátához a felkockázott dinnyét locsold meg olívaolajjal, picit sózd és borsozd meg, majd apríts rá ízlés szerint mentalevelet és fetasajtot.
A könnyű dinnyesaláta remek nyári desszert! A felkockázott dinnye mellé keverj szedret, áfonyát, ribizlit, és grapefruitot, vagy narancsot. Jól keverd össze és tedd kis időre hűtőszekrénybe.
A nyári italok királynője a limonádé, amelyet dinnyével is el tudsz készíteni. A kifacsart levet öntsd a poharadba, díszítsd mentával és bogyós gyümölcsökkel.
Használj a receptekhez magszegény görögdinnyét, hogy ne kerüljön az ételbe annyi mag – ilyen például a Bahama és a Morena fajta. A magszegény dinnyék gyümölcshúsa sokkal keményebb, kevésbé törik össze, vagyis tovább marad friss és étvágygerjesztő.
Fotók: Pexels.com
2024. július 17. 15:15
OTTHON DEKOR NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA DIY ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY CSALÁD GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK ÚJRAHASZNOSÍTÁS ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET! EGÉSZSÉG GASZTRO LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK AMIGURUMI ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK INSPIRÁCIÓ TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk ALKOTÓINK Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita RSS feliratkozás JÁTÉKSZABÁLYZAT
IMPRESSZUM MÉDIAAJÁNLAT ELŐFIZETÉS KAPCSOLAT ÁSZF
praktika.hu © 2025 – minden jog fenntartva