Mézeskalács másképpen
A karácsonyváró hangulatot a frissen sülő mézeskalács illata teszi teljessé. Sok háznál ma is elmaradhatatlan program a sütés, a gyerekek legnagyobb örömére.
A mézeskalács igazán változatosan készíthető édesség, sütheted a hagyományos recept szerint, cukormázzal megírva, dióval, cukor gyönggyel megszórva, vagy készíthetsz csokoládéval, gyümölcsökkel ízesítetteket, simán, díszítetlenül hagyottakat, vagy gazdagon mintázottakat is.
Ezúttal mi egy kissé formabontó, de távolról sem hagyományromboló utat választottunk, mert a mézeskalácstésztából a klasszikus süteménykiszúrók helyett, sablonok mellett késsel vágtuk ki az ünnephez kapcsolódó formákat: angyalkát, diótörőt, fenyőfát, csillagot, halat. A tradicionális fehér cukormáz helyett pedig mindenféle otthon található fűszert és magokat használtunk fel a figurák dekorálásához.
Ehető díszítők, például tökmag, napraforgómag, mazsola, dió, mogyoró, keksz, apró cukorkák, mák köménymag, rizs, színes bors, szegfűszeg, száraz borsó rajzoltak karaktert a mézeskalácsoknak.
Látványos mintákat varázsolhatsz a sütikre egy metszett üvegpohár aljával is. Csak nyomd a mintát a lágy tésztába és máris kész az kézműves finomság.
S végül álljon itt Szmelo Judit saját mézes receptje:
Keverj össze 80 dkg lisztet, 30 dkg porcukrot, 1-1 ek. fahéjat, szegfűszeget és szódabikarbónát egy nagy tálban. Morzsolj bele 5 dkg margarint. Ezután következzen 4 tojás és 4 ek. folyékony méz. Alaposan gyúrd össze a hozzávalókat, pihentesd fél órát, majd nyújtsd 3-4 mm vastagságúra. Szaggasd (vagy vágd) ki a különböző formákat, előmelegített sütőben, 180 fokon süsd 5-8 percig, amíg arany barnára sül.