Túrófánk farsangra
Fánksütés nélkül Borbás Marcsiéknál is elképzelhetetlen a báli szezon. Van, aki a klasszikus szalagosra esküszik, de az ő kedvence a túrófánk, mert ezt lehet a leggyorsabban elkészíteni. Ezek a karcsú fánkkarikák hamar átsülnek és igazán mutatósak.
Marcsi már nyár elején gondol a farsangra, amikor az eperdzsemet főzi, mert szerinte ez illik a legjobban a túrófánkhoz. Kevés cukorral készíti, hogy minél inkább érvényesüljön az eper csodás aromája. A túrófánkban az a legjobb, hogy nem kell dagasztani és várakozni, amíg megkel a tészta. Marcsi szereti, ha a túró göböcskéi látszanak a tésztában, de aki nagyon akkurátus, át is passzírozhatja, hogy teljesen krémes legyen a túró, és így dolgozza össze a többi hozzávalóval. Néha elhagyja a cukrot a tésztájából, több sót ad hozzá, és amikor kisült, reszelt sajttal, fokhagymás tejföllel borkorcsolyaként kínálja.
Kislánykora egyik kedvenc csemegéje volt az „egérke”, amit a túrófánk tésztájából sütött a nagymamája. Nem nyújtotta ki a tésztát, hanem evőkanállal egyszerűen beleszaggatta a forró olajba. Így ezek kissé szabálytalan alakúra sültek, némelyiknek még farkincája is kunkorodott, innen kapta a nevét.
|
Hozzávalók 4 adaghoz:
A tésztához:
25 dkg liszt
25 dkg tehéntúró
3 tojássárgája
2 ek. tejföl
1 citrom héja
2 ek. porcukor
1/2 kk. só
1 kk. szódabikarbóna
A sütéshez: olaj
A tálaláshoz: eperlekvár és porcukor
ELKÉSZÍTÉS
Egy tálba halmozza a lisztet, elkeveri benne a szódabikarbónát. Aztán hozzáadja az elmorzsolt túrót, a tojássárgákat, a tejfölt, a sót és a porcukrot. Ízesítésül még egy jól megmosott citrom héját is belereszeli. Aztán a hozzávalókat egyszerűen összegyúrja, ha nagyon száraz a túró, lehet, hogy kicsit több tejfölt kíván, ilyenkor egy-két kiskanálnyit szükség szerint még beledolgoz. A puha, de azért jól nyújtható tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra sodorja, kiszaggatja egy nagyobb pohárral, mert ekkora formája nincs, majd egy röviditalos pohárral a fánkok közepét is kiszúrja. Közben már a tűzre teszi az olajat, hogy felmelegedjen, mire elkészül a formázással. A sütéshez nem kell, hogy túl forró legyen az olaj, mert akkor a fánk kívül megég, a közepén pedig nyers marad a tészta. Ha az egyik oldala már aranysárgára sült, megfordítja a fánkokat. A kisült fánkokat konyhai papírtörlőre szedi, hogy felitassa róluk a felesleges olajat.
Mini fánkok vaníliás cukorral
A túrófánk karikák közepéből kiszúrt, kerek kis tésztakorongokat is meg szokta Marcsi sütni. Van, aki a leeső tésztadarabokkal ismét összegyúrja, és megint kiszaggatja fánknak, de szerinte nagyon helyesek ezek a kicsi, pufók, gömbölyű fánkok is. Még forrón kell meghinteni a vaníliás porcukorral, mert így magába szívja az aromáját. Egy csésze finom tejeskávé mellé remek uzsonna.