Hozzávalók 2/6 személyre:
25/75 dkg gesztenyemassza
2/6 ek. rum (vagy aroma)
7/21 dkg vaj
10/30 dkg porcukor
7/21 dkg dió
1/3 dl tejszín
10/30 dkg étcsokoládé
Tálaláshoz: narancsszelet, rumos meggybefőtt
A gesztenyemasszát kiolvasztjuk, negyedét félretesszük, a többibe beledolgozzuk a rumot, így annyira puha lesz, hogy két nejlonfólia között szép vékonyra tudjuk nyújtani. A diót ledaráljuk (előtte illatosra piríthatjuk serpenyőben, hogy még finomabb legyen). A vajat habosra keverjük a porcukorral, és beleforgatjuk a diót is. A diókrémet a kinyújtott gesztenyére kenjük, és a fólia segítségével feltekerjük a roládot. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Az étcsokoládé felét felolvasztjuk, bevonjuk vele a hűtőből kivett gesztenyetekercset, melyet aztán visszateszünk a hidegre.
A tejszínt felverjük, összeforgatjuk a félretett gesztenyével, a krémet a roládra simítjuk, ami újra a hűtőbe kerül. A többi csokoládét lereszeljük és a gesztenyekrémre szórjuk, így kapjuk meg a fatörzs rücskös kérgét. Tálalásig hűtőben tartjuk a desszertet. Meleg vízbe mártott késsel tudjuk szépen felvágni a gesztenyés fatörzset. A kistányérra állított szeletek mellé narancskarikákra pár szem rumos meggyet is kínálunk, mert a befőtt savanykás íze jól kiegészíti az édességet. A desszert kiadósabb, hagyományos változata piskótaalappal készül. A megszokott módon sütött lapra kenjük a tejszínes, rumos gesztenyetölteléket, a bevonathoz pedig vajas csokoládékrémet használunk, amit villával karcolunk kéregszerűen bordázottra. A magazinban a karácsonyi menüajánlatunk további fogásait is megtalálják. A klasszikus borleves tojás nélkül készítve könnyebb, mint a tojásos változata. Utána vitamindús saláta következhet, kacsamell falatokkal gazdagítva. A pisztáciabundás halfilé pedig lekörözheti a megszokott rántott halat. Ezek az ételek nemcsak gyorsabban elkészíthetők, de egészségesebbek is.
Vaníliás-mézes likőr
Hozzávalók:
7 dl konyak
3 vaníliarúd
1 kk. mézes fűszerkeverék
15 dkg méz
2 dl 30%-os tejszín
A vaníliarudakat hosszában kettéhasítjuk, kikaparjuk a magjait, és tejszínbe tesszük a fűszerkeverékkel együtt. Óvatosan felforraljuk, ha már langyosra hűlt belekeverjük a mézet, végül hozzáöntjük a konyakot. Kiszedjük a vaníliarudakat (tegyük porcukorba, még jól átjárja az aromája), és a mézes likőrt üvegekbe öntjük. Pár nap alatt összeérnek benne az ízek.
Fűszeres, mézes gyógylikőr
Hozzávalók:
Gyerekököl méretű friss, vagy 2 diónyi szárított gyömbér
1-1 tasak darabos fahéj és szegfűszeg
50 dkg méz
7 dl gyümölcspálinka (vodka)
Egy másfél literes csavaros tetejű befőttesüveg
Az üvegbe szórjuk bele a fűszereket (a friss gyömbért vágjuk vékony szeletekre) öntsük hozzá a mézet és a pálinkát. Egy-két napig, amíg a méz teljesen fel nem oldódik, kevergessük, rázogassuk, aztán rejtsük el a jól lezárt üveget, mert csak 3-4 hét után lesz igazán finom a likőr, sőt minél tovább érik, annál ízesebb lesz. Az érlelési idő végére a fűszerek leülepszenek az ital aljára, és a nedű szép borostyánsárga színben tündököl. Ekkor óvatosan öntsük át üvegekbe.
OTTHON DEKOR NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA DIY ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY CSALÁD GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK ÚJRAHASZNOSÍTÁS ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET! EGÉSZSÉG GASZTRO LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK AMIGURUMI ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK INSPIRÁCIÓ TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk ALKOTÓINK Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita RSS feliratkozás JÁTÉKSZABÁLYZAT
IMPRESSZUM MÉDIAAJÁNLAT ELŐFIZETÉS KAPCSOLAT ÁSZF
praktika.hu © 2024 – minden jog fenntartva