hirdetés

Fizessen elő a magazinra!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

Gesztenyés fatörzs rumos meggyel

A hagyományos karácsonyi menü korszerű is lehet, erre jó példa a gesztenyés fatörzs sütés nélküli változata. Egy-két nappal az ünnep előtt elkészthető, majd a hűtőben várhatja, hogy a vacsora csúcspontjaként a tányérokra kerüljön.

Hozzávalók 2/6 személyre:
25/75 dkg gesztenyemassza
2/6 ek. rum (vagy aroma)
7/21 dkg vaj
10/30 dkg porcukor
7/21 dkg dió
1/3 dl tejszín
10/30 dkg étcsokoládé
Tálaláshoz: narancsszelet, rumos meggybefőtt

A gesztenyemasszát kiolvasztjuk, negyedét félretesszük, a többibe beledolgozzuk a rumot, így annyira puha lesz, hogy két nejlonfólia között szép vékonyra tudjuk nyújtani. A diót ledaráljuk (előtte illatosra piríthatjuk serpenyőben, hogy még finomabb legyen). A vajat habosra keverjük a porcukorral, és beleforgatjuk a diót is. A diókrémet a kinyújtott gesztenyére kenjük, és a fólia segítségével feltekerjük a roládot. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Az étcsokoládé felét felolvasztjuk, bevonjuk vele a hűtőből kivett gesztenyetekercset, melyet aztán visszateszünk a hidegre.
A tejszínt felverjük, összeforgatjuk a félretett gesztenyével, a krémet a roládra simítjuk, ami újra a hűtőbe kerül. A többi csokoládét lereszeljük és a gesztenyekrémre szórjuk, így kapjuk meg a fatörzs rücskös kérgét. Tálalásig hűtőben tartjuk a desszertet. Meleg vízbe mártott késsel tudjuk szépen felvágni a gesztenyés fatörzset. A kistányérra állított szeletek mellé narancskarikákra pár szem rumos meggyet is kínálunk, mert a befőtt savanykás íze jól kiegészíti az édességet. A desszert kiadósabb, hagyományos változata piskótaalappal készül. A megszokott módon sütött lapra kenjük a tejszínes, rumos gesztenyetölteléket, a bevonathoz pedig vajas csokoládékrémet használunk, amit villával karcolunk kéregszerűen bordázottra. A magazinban a karácsonyi menüajánlatunk további fogásait is megtalálják. A klasszikus borleves tojás nélkül készítve könnyebb, mint a tojásos változata. Utána vitamindús saláta következhet, kacsamell falatokkal gazdagítva. A pisztáciabundás halfilé pedig lekörözheti a megszokott rántott halat. Ezek az ételek nemcsak gyorsabban elkészíthetők, de egészségesebbek is.

Vaníliás-mézes likőr

Hozzávalók:
7 dl konyak
3 vaníliarúd
1 kk. mézes fűszerkeverék
15 dkg méz
2 dl 30%-os tejszín

A vaníliarudakat hosszában kettéhasítjuk, kikaparjuk a magjait, és tejszínbe tesszük a fűszerkeverékkel együtt. Óvatosan felforraljuk, ha már langyosra hűlt belekeverjük a mézet, végül hozzáöntjük a konyakot. Kiszedjük a vaníliarudakat (tegyük porcukorba, még jól átjárja az aromája), és a mézes likőrt üvegekbe öntjük. Pár nap alatt összeérnek benne az ízek.

Fűszeres, mézes gyógylikőr

Hozzávalók:
Gyerekököl méretű friss, vagy 2 diónyi szárított gyömbér
1-1 tasak darabos fahéj és szegfűszeg
50 dkg méz
7 dl gyümölcspálinka (vodka)
Egy másfél literes csavaros tetejű befőttesüveg

Az üvegbe szórjuk bele a fűszereket (a friss gyömbért vágjuk vékony szeletekre) öntsük hozzá a mézet és a pálinkát. Egy-két napig, amíg a méz teljesen fel nem oldódik, kevergessük, rázogassuk, aztán rejtsük el a jól lezárt üveget, mert csak 3-4 hét után lesz igazán finom a likőr, sőt minél tovább érik, annál ízesebb lesz. Az érlelési idő végére a fűszerek leülepszenek az ital aljára, és a nedű szép borostyánsárga színben tündököl. Ekkor óvatosan öntsük át üvegekbe.

 
fotó:gasztobologok.hu

 



hirdetés


Legnépszerűbb témák


DESSZERTEK




EZT IS Ajánljuk


LEVESEK, ELŐÉTELEK
Balatoni halleves potykapatkóval
TI KÜLDTÉTEK
Quilling karácsony










OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK
WEBSHOP