hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Gesztenyés fatörzs rumos meggyel - Recept

A hagyományos karácsonyi menü korszerű is lehet, erre jó példa a gesztenyés fatörzs sütés nélküli változata. Egy-két nappal az ünnep előtt elkészthető, majd a hűtőben várhatja, hogy a vacsora csúcspontjaként a tányérokra kerüljön.

Hozzávalók 2/6 személyre:
25/75 dkg gesztenyemassza
2/6 ek. rum (vagy aroma)
7/21 dkg vaj
10/30 dkg porcukor
7/21 dkg dió
1/3 dl tejszín
10/30 dkg étcsokoládé
Tálaláshoz: narancsszelet, rumos meggybefőtt

A gesztenyemasszát kiolvasztjuk, negyedét félretesszük, a többibe beledolgozzuk a rumot, így annyira puha lesz, hogy két nejlonfólia között szép vékonyra tudjuk nyújtani. A diót ledaráljuk (előtte illatosra piríthatjuk serpenyőben, hogy még finomabb legyen). A vajat habosra keverjük a porcukorral, és beleforgatjuk a diót is. A diókrémet a kinyújtott gesztenyére kenjük, és a fólia segítségével feltekerjük a roládot. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Az étcsokoládé felét felolvasztjuk, bevonjuk vele a hűtőből kivett gesztenyetekercset, melyet aztán visszateszünk a hidegre.
A tejszínt felverjük, összeforgatjuk a félretett gesztenyével, a krémet a roládra simítjuk, ami újra a hűtőbe kerül. A többi csokoládét lereszeljük és a gesztenyekrémre szórjuk, így kapjuk meg a fatörzs rücskös kérgét. Tálalásig hűtőben tartjuk a desszertet. Meleg vízbe mártott késsel tudjuk szépen felvágni a gesztenyés fatörzset. A kistányérra állított szeletek mellé narancskarikákra pár szem rumos meggyet is kínálunk, mert a befőtt savanykás íze jól kiegészíti az édességet. A desszert kiadósabb, hagyományos változata piskótaalappal készül. A megszokott módon sütött lapra kenjük a tejszínes, rumos gesztenyetölteléket, a bevonathoz pedig vajas csokoládékrémet használunk, amit villával karcolunk kéregszerűen bordázottra. A magazinban a karácsonyi menüajánlatunk további fogásait is megtalálják. A klasszikus borleves tojás nélkül készítve könnyebb, mint a tojásos változata. Utána vitamindús saláta következhet, kacsamell falatokkal gazdagítva. A pisztáciabundás halfilé pedig lekörözheti a megszokott rántott halat. Ezek az ételek nemcsak gyorsabban elkészíthetők, de egészségesebbek is.

Vaníliás-mézes likőr

Hozzávalók:
7 dl konyak
3 vaníliarúd
1 kk. mézes fűszerkeverék
15 dkg méz
2 dl 30%-os tejszín

A vaníliarudakat hosszában kettéhasítjuk, kikaparjuk a magjait, és tejszínbe tesszük a fűszerkeverékkel együtt. Óvatosan felforraljuk, ha már langyosra hűlt belekeverjük a mézet, végül hozzáöntjük a konyakot. Kiszedjük a vaníliarudakat (tegyük porcukorba, még jól átjárja az aromája), és a mézes likőrt üvegekbe öntjük. Pár nap alatt összeérnek benne az ízek.

Fűszeres, mézes gyógylikőr

Hozzávalók:
Gyerekököl méretű friss, vagy 2 diónyi szárított gyömbér
1-1 tasak darabos fahéj és szegfűszeg
50 dkg méz
7 dl gyümölcspálinka (vodka)
Egy másfél literes csavaros tetejű befőttesüveg

Az üvegbe szórjuk bele a fűszereket (a friss gyömbért vágjuk vékony szeletekre) öntsük hozzá a mézet és a pálinkát. Egy-két napig, amíg a méz teljesen fel nem oldódik, kevergessük, rázogassuk, aztán rejtsük el a jól lezárt üveget, mert csak 3-4 hét után lesz igazán finom a likőr, sőt minél tovább érik, annál ízesebb lesz. Az érlelési idő végére a fűszerek leülepszenek az ital aljára, és a nedű szép borostyánsárga színben tündököl. Ekkor óvatosan öntsük át üvegekbe.

 
fotó:gasztobologok.hu

 



hirdetés


Legnépszerűbb témák


hirdetés


hirdetés


EZT IS Ajánljuk


LEVESEK, ELŐÉTELEK
Leves pisztránggal
LEVESEK, ELŐÉTELEK
Bolgár uborkaleves, a tarator










OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP