Fizessen elő a magazinra!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

Bajai halászlé gyufatésztával

Eláruljuk, nem csak a gyufatésztáról nevezetes a bajai halászlé! Különlegessége még az élénkpiros, krémesen sűrű, mégis könnyű hallé is. Ha szeretik a halat, érdemes Borbás Marcsi receptjét elkészíteni, mert alig egy óra alatt elkészül, kevés utána a mosogatás, és végül óriási a siker!

Sokan kérdezik, hogy került tészta a halászlébe. Hajdanán, a híres „bánáti búza” idején a Duna bajai szakaszán hetven-nyolcvan molnárhajó állt. Búzaliszt tehát volt, hal is – így vált laktatóbbá a leves. Harang alakú bográcsban főzték, amiben nem fő szét a halhús, hiszen a lefelé szélesedő edényben, forrás közben kívülről befelé forog a leves, így egyhelyben tartja a halszeleteket. A bajai halászlé leve csak akkor lesz valóban krémes, ha házi paprikával főzik. Jó tudni, hogy Kalocsától délre szinte minden faluban, a legtöbb házban. Az igazi házi fűszerpaprika púderes, olajos – éppen ezért sokkal finomabb a boltinál, így minden ősszel érdemes beszerezni.

Hozzávalók személyenként:

1/2 kg friss hal
1 nagy fej vöröshagyma
6 dl víz
1 púpozott ek. fűszerpaprika
fél kk. cukor
1 csípős cseresznyepaprika
fél édes, sárgahúsú paprika
1 ek. piros arany
ízlés szerint só
1 tojásból tészta

Fazékban feltesszük főni a nagyon apróra vágott vöröshagymát és a felaprított fehérpaprikát. Amíg ez fő, megtisztítjuk a halat. Miután kiszedtük a belső szerveket, a kopoltyút és keserűfogat, alaposan megmossuk, de ezután már nem, a szeletelésnél sem. A haldarabokat megsózzuk és bedörzsöljük a fűszerpaprika negyedrészével. Negyedórányi főzés után a hagyma megpuhul, akkor botmixerrel simára keverjük az alaplevet, és a fazékba tesszük a halat (ha van, a fejét meg a farkát is), a piros aranyat, és nagy lángon felforraljuk. Amikor szépen rotyog, rászórjuk a maradék fűszerpaprika háromnegyed részét, ízlés szerint sózzuk, és beledobjuk a fazékba a cseresznye-, vagy csilipaprikát is. Ezt követően még fél óráig kislángon forraljuk, nehogy szétfőjön a halhús.
Úgy az igazi, ha magunk gyúrjuk a tésztát, amit vékonyra nyújtunk és éles késsel gyufaszálnyi csíkokra metélünk. Kisebb fazékban vizet forralunk, és kifőzzük benne a tésztát.
Befejezésül, amikor letelt a halászlé főzési ideje, rádobjuk a cukrot, és a maradék őrölt paprikát.

Marcsi tanácsa, hogy kövessük a bajai hagyományokat! Ők évente 39 kg halat esznek! Ez a világ halfogyasztási átlagának háromszorosa. A bajai halászlé nem csak gyorsan elkészíthető, de a bográcsozás a férfiak számára is igazán vonzó program.

Kép:mindmegette

 hirdetés


Legnépszerűbb témák
EZT IS Ajánljuk

GYEREKEKKEL
Halacska úsztató
LEVESEK, ELŐÉTELEK
Disznótoros savanyúlevesOTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
WEBSHOP