Fizessen elő a magazinra!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

Pincepörkölt

Régen borospincék előtt főzték, s míg megfőtt, elkészültek a bor átfejtésével és a hordómosással. A receptek tájanként olyan változatosak, mint amilyen sokszínű az ország maga.
Borbás Marcsi tudja, hogy az alapszabály mindenhol ugyanaz: ahogy a jó borhoz elengedhetetlen a jó hordó, úgy a jó pincepörkölt csak bográcsban készülhet. Mégis, ha megkívánja, egyszerűen otthon lábasban is elkészíti. Ezúttal a balatonrendesiek receptjét választotta, mert nagyon egyszerű, szinte lehetetlen elrontani, ha jó minőségűek az alapanyagok.

Hozzávalók:
10 dkg zsír
1 kg marhahús
1 kg sertésdagadó vagy lapocka
20 dkg füstöltsonka
40 dkg vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
kis tubus pirosarany
3 evőkanál pirospaprika
3 db hegyes, erős zöldpaprika
2 db paradicsom
2 dl vörösbor
só, bors, ízlés szerint
 
A pincepörkölt általában kétféle húsból készül. Marhából lehetőleg lábszárat használjunk, sertésből pedig dagadót és lapockát. A fűszerek mellett a házi füstölt szalonna is nagy szerepet játszik. Ha nincs, az sem baj: bármilyen füstölt hús megteszi, amelyik nem csontos. A siker titka a húsok rétegezése. Fontos, hogy jóféle húsokat vegyünk, Marcsi szürke marhából és mangalicából szokta főzni a pincepörköltet. Előkészítésként a húsokat nagyjából egyforma falatnyi kockákra vágja, a vöröshagymát és a szalonnát pedig apróra. A pincepörköltnél nem szükséges előre megpirítani a hagymát, mert rétegesen rakjuk a húsok közé. Amikor a hozzávalókat a bográcsba, vagy a lábosba rakosgatja, legalulra kerül a szalonna, erre a hagyma fele, aztán a marhahús jön, erre a többi hagyma, arra a sertéshús. Ezután tetejére a só, a fokhagyma és végül a csípős zöldpaprika és a cikkekre vágott paradicsom. Mielőtt felteszi főni, felönti annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje a húst. Amikor már rotyog és kezdi elfőni a levét, jóféle borocskát önt rá. Az őrölt pirospaprikát csak a vége felé, amikor már majdnem puha a hús, akkor adja hozzá. Ha kiadósabbra, bővebb szafttal készíti, akkor, amíg főnek a húsok, meghámoz fejenként egy-két krumplit, felvágja és a lábas (vagy bogrács) tetején szépen elrendezi a hasábokat. Még húsz percig főzi kislángon, és már készen is van. Azt tanácsolja, hogy friss, ropogós, saját készítésű fehér kenyérrel fogyasszuk. Az igazi pincepörkölthöz persze egy kis éneklés is kell, attól csak jobban esik az étel. hirdetés


Legnépszerűbb témák
EZT IS Ajánljuk

LEVESEK, ELŐÉTELEK
Tyúkhúsleves

LEVESEK, ELŐÉTELEK
Disznótoros savanyúleves
LEVESEK, ELŐÉTELEK
Bolgár uborkaleves, a tarator


OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK
WEBSHOP