Fizess elő
a magazinra!
Mobil menu
OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Fogadjunk, hogy te is imádod őket! 5 étel, ami felgyorsítja az öregedést és ráncosodást

Nagyon sok olyan étel van, ami finom, de kifejezetten egészségtelen. Ebben a cikkben azokról lesz szó, amelyek hozzájárulnak a gyors öregedéshez és ráncosodáshoz!

Ha optimista típus vagy, és 100 évig szeretnél élni, fontos tudnod, hogy bár az öregedés egy természetes, mai tudásunk szerint elkerülhetetlen folyamat, akadnak olyan életmódbeli tényezők, olyan egyéni döntések, amelyek felgyorsíthatják. Ez a ráncok korai megjelenéséhez, krónikus betegségek kialakulásához vezethet, így pedig nehéz elérni az áhított, évszázados kort. Sajnos bizonyos ételek is ilyen „gyorsítók”, méghozzá azért, mert gyulladást keltenek a szervezetben, lebontják a kollagént, növelik az oxidatív stresszt. Ennek eredménye a lógó, laza bőr, a megereszkedő arcvonalak, a finom ráncok és az általános rossz egészségi állapot.

A francia biokémikus, Jessie Inchauspé, akit a közösségi médiában The Glucose Goddess néven ismernek, nemrég egy podcast-ben fedte fel, melyek azok az ételek, amelyek a legnagyobb mértékben gyorsítják az öregedést.

Ételek, amik felgyorsítják az öregedést

Nem fogsz örülni annak, amit Jessie mondott, a szakember ugyanis elárulta, a legrosszabb, öregedést gyorsító ételek között szerepel a fehér kenyér, a tészta, a gyümölcslé, a fánk és a különféle feldolgozott snack-ek.

„Minél több a glükózcsúcs a szervezetedben, annál gyorsabban öregszel, ez pedig a bőrödön is látszani fog, a szerveid is lassan vele öregszenek” – mondta a biokémikus a podcast-ben, majd hozzátette, a testünket nem érdekli, narancsléből, céklából vagy kólából származik-e a cukor, amit megettünk, számára a cukor csak cukor, ami glükózcsúcsot okoz.

Jessie szerint az olyan ételeket, mint a kenyér, tészta, rizs, zab, csokitorta kerülni kell, mert nincs tápértékük, ráadásul egyfajta függőséget okozhatnak. Ez annak köszönhető, hogy a finomítás során ezek az élelmiszerek elveszítik az olyan értékes részeiket, mint a rostok, vitaminok, ásványi anyagok, így csupán üres kalória marad hátra. Egy ilyen étel elfogyasztása után a vércukor megugrik, majd visszazuhan, ami roppant egészségtelen.

A túl sok glükóz a szervezetben ráadásul nemcsak azért problémás, mert gyorsítja az öregedést, hanem azért is, mert hormonális problémákat, akár 2-es típusú cukorbetegséget is okozhat. Aztán ott van a glikáció is. A glikáció olyan folyamat, amelyben a cukormolekulák fehérjékhez vagy lipidekhez kapcsolódnak a szervezetben, és káros vegyületeket hoznak létre, amelyeket fejlett glikációs végtermékeknek (AGE) neveznek. Ez a folyamat hozzájárulhat az öregedéshez azáltal, hogy károsítja a fehérjék szerkezetét és működését, ami befolyásolja a bőr rugalmasságát.

Egészséges alternatívák

Jessie a fenti ételek helyett azt javasolja, fogyasszunk inkább tejtermékeket, tofut, fehérje turmixot, halat, tojást, avokádót és sok zöldséget, gyümölcsöt. A szakember hozzátette, ha egészségesek szeretnénk maradni, minden étkezés elején fogyasszunk el némi friss vagy főtt, sült, párolt zöldséget.

Forrás: shefinds.com, fotó: freepik.com

2025. február 3. 14:31



hirdetés
hirdetés


Legnépszerűbb témák







EZT IS Ajánljuk












OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP