Az általunk fogyasztott ételek-italok jelentős szerepet játszanak mentális és kognitív egészségünkben. Sok olyan anyag van bennük, ami javít az agyműködésen és az általános hangulaton, azonban olyanból is akad, ami ront ezeken, ráadásul nem is keveset. Utóbbiak sajnos hozzájárulhatnak a szorongás kialakulásához, a szellemi hanyatláshoz, sőt, egyes kutatások szerint az Alzheimer-kórhoz is.
A diétás szénsavas üdítőt a hagyományos egészségesebb verziójaként ismerjük, de ez nem teszi egészségessé. Bár kevesebb kalóriát tartalmaz, a diétás üdítő mesterséges édesítőszerei és egyéb káros összetevői negatívan befolyásolhatják az agy egészségét.
Az idegtudós Dr. Robert Love, akinek több mint 2 millió követője van TikTok-on, azt mondta: „A legtöbb diétás üdítőt édesítik valamivel, amit aszpartámnak hívnak. Az aszpartám nem tesz jót a bélbaktériumoknak.”
Sok fitneszrajongó a sportitalokhoz fordul, hogy hidratált maradjon, és feltételezi, hogy ez felfrissíti egy izzasztó edzés után. Azonban ezek az italok tele vannak cukorral, sőt mesterséges színezékekkel is.
Dr. Love külön TikTok videóban emeli ki azokat a rejtett veszélyeket, amelyeket ezek az italok jelentenek: „A sportitalok vagy magas cukortartalmúak, vagy rengeteg mesterséges édesítőszert tartalmaznak, és mindkettő károsíthatja az agyat.”
„A túlzott alkoholfogyasztás komoly dolog. Néhány kliensem eleinte alkoholt használt szorongása csillapítására, de ezzel sajnos csak rosszabbá tette azt. Az alkohol károsíthatja az agy azon területeit, amelyek a memóriáért és érzelemszabályozásért felelnek, különösen rendszeres fogyasztása esetén” – mondta el a lapnak a klinikai szakpszichológus, Ehab Youssef.
A fagyasztott ételekből általában hiányoznak az alapvető tápanyagok, amelyek szükségesek lennének az agy egészségének fenntartásához. Ez idővel súlyos kognitív károsodáshoz vezethet. Ezen ételek közül sok mesterséges adalékanyagokkal, tartósítószerekkel és élelmiszer-színezékekkel is tele van, amelyek tovább zavarhatják az agy kémiáját, és hangulati zavarokhoz, például szorongáshoz vezethetnek.
„Az olyan feldolgozott élelmiszerek, mint például a fagyasztott készételek, nem csak tápanyagokban szegények, károsítják az agy egészségét is. Számos kliensem, aki elhagyta ezeket, nemcsak fizikai egészségében, hanem hangulatában és gondolkodásában is javulást tapasztalt” – magyarázta a lapnak Youssef.
Az instant tésztaleves sokak kedvence, kapóra jön, amikor az ember rohanásban van és nincs ideje főzni. Nem szabad azonban gyakran fogyasztani, mert elképesztően egészségtelen. A tészta többnyire finomított lisztből készült, a terméknek pedig magas a nátriumtartalma. Utóbbi veszélyes, hiszen magas vérnyomást okozhat.
„A magas nátriumtartalmú és azonnali energiát biztosító instant tészta negatív hatással van a vérnyomásra és a szervezet hidratáltságára, ez pedig fokozott stresszhez vezethet. Ezek az ételek nem tartalmaznak létfontosságú tápanyagokat, amelyek szükségesek lennének az agyi aktivitás fenntartásához, mentális kimerültséget okozhatnak” – mondta el a lapnak Dr. Michelle Dees pszichiáter.
2024. december 11. 12:44
OTTHON DEKOR NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA DIY ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY CSALÁD GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK ÚJRAHASZNOSÍTÁS ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET! EGÉSZSÉG GASZTRO LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK AMIGURUMI ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK INSPIRÁCIÓ TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk ALKOTÓINK Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita RSS feliratkozás JÁTÉKSZABÁLYZAT
IMPRESSZUM MÉDIAAJÁNLAT ELŐFIZETÉS KAPCSOLAT ÁSZF
praktika.hu © 2025 – minden jog fenntartva