Disznótoros savanyúleves
Hagyományosan január a disznóölések ideje, mely az ünnepek után egy újabb családi vagy baráti összejövetel lehetőségét kínálja. A toros ételekkel felidézzük az egykori disznóölések emlékét, és így őrizhetjük meg az együtt evés-ivás-éneklés bensőséges hangulatát.
Marcsi ezúttal a Budai-hegység déli pereméhez simuló Diósdról kínál egy rendhagyó toros ételt. Régóta élnek itt szorgalmas sváb, rác és magyar családok, akik mindent megtermeltek a hajdan oly híres diósdi őszibarackon kívül is. Ami pedig megtermett, azt télire gondosan elspájzolták, így minden évszakban kéznél volt a kamrában az ehhez a finom leveshez szükséges lecsó is. A húsokat disznóöléskor úgy válogatták össze, hogy a disznónak szinte minden részéből kerüljön a levesbe. Úgy tartották, ettől lesz igazán finom. Mivel ezt máskor nehéz megoldani, egy kicsontozott kisebb csülökből és egy szép darab combból is meg lehet főzni.
Hozzávalók 6 személyre:
5 dkg zsír
80 dkg sertéshús
40 dkg máj
20 dkg lecsó
3 dl tejföl
1 ek. liszt
őrölt pirospaprika
2-3 babérlevél
só
Tálaláshoz: ecetes torma
Marcsi először falatnyi kockákra vágja a húst és a májat. A felaprított hagymát nagyobb lábasban megpirítja a zsíron, és amikor már üvegessé vált, beleteszi a kockákra vágott vegyes sertéshúst. Ha a húsok megpirultak, ráönti a nyári ízeket rejtő lecsót, a fűszereket és annyi vizet, hogy jól ellepje a húst. A kockákra vágott májat csak akkor teszi a levesbe, amikor már majdnem készre főtt a hús, hiszen a májnak tíz perc főzés kell csak, ha túlfőzzük, megkeményedik. Végül a tejfölben csomómentesen elkeveri a lisztet, és beleönti a levesbe, jól elkeveri, összeforralja, és elzárja alatta a tűzhelyet. A finomra reszelt, kellemesen savanyúra ízesített és nagyon egészséges tormát – amely jellegzetes, pikáns, savanykás ízt ad a levesnek – mindenki maga teszi a tányérjába.
Marcsi néha még az ecetes tormát is maga készíti. A gyökérdarabot lereszeli, intenzív illata miatt nyitott ablaknál. Leforrázza egy merőkanál húslevessel, ízesíti még sóval, kevés cukorral és ecettel. Csavaros tetejű üvegben, hűtőben sokáig eláll, s egyre finomabb lesz, ahogy összeérnek az ízek.