hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Disznótoros savanyúleves

Hagyományosan január a disznóölések ideje, mely az ünnepek után egy újabb családi vagy baráti összejövetel lehetőségét kínálja. A toros ételekkel felidézzük az egykori disznóölések emlékét, és így őrizhetjük meg az együtt evés-ivás-éneklés bensőséges hangulatát.
Marcsi ezúttal a Budai-hegység déli pereméhez simuló Diósdról kínál egy rendhagyó toros ételt. Régóta élnek itt szorgalmas sváb, rác és magyar családok, akik mindent megtermeltek a hajdan oly híres diósdi őszibarackon kívül is. Ami pedig megtermett, azt télire gondosan elspájzolták, így minden évszakban kéznél volt a kamrában az ehhez a finom leveshez szükséges lecsó is. A húsokat disznóöléskor úgy válogatták össze, hogy a disznónak szinte minden részéből kerüljön a levesbe. Úgy tartották, ettől lesz igazán finom. Mivel ezt máskor nehéz megoldani, egy kicsontozott kisebb csülökből és egy szép darab combból is meg lehet főzni.

 

 

Hozzávalók 6 személyre:

5 dkg zsír
80 dkg sertéshús
40 dkg máj
20 dkg lecsó
3 dl tejföl
1 ek. liszt
őrölt pirospaprika
2-3 babérlevél


Tálaláshoz: ecetes torma

Marcsi először falatnyi kockákra vágja a húst és a májat. A felaprított hagymát nagyobb lábasban megpirítja a zsíron, és amikor már üvegessé vált, beleteszi a kockákra vágott vegyes sertéshúst. Ha a húsok megpirultak, ráönti a nyári ízeket rejtő lecsót, a fűszereket és annyi vizet, hogy jól ellepje a húst. A kockákra vágott májat csak akkor teszi a levesbe, amikor már majdnem készre főtt a hús, hiszen a májnak tíz perc főzés kell csak, ha túlfőzzük, megkeményedik. Végül a tejfölben csomómentesen elkeveri a lisztet, és beleönti a levesbe, jól elkeveri, összeforralja, és elzárja alatta a tűzhelyet. A finomra reszelt, kellemesen savanyúra ízesített és nagyon egészséges tormát – amely jellegzetes, pikáns, savanykás ízt ad a levesnek – mindenki maga teszi a tányérjába.

Marcsi néha még az ecetes tormát is maga készíti. A gyökérdarabot lereszeli, intenzív illata miatt nyitott ablaknál. Leforrázza egy merőkanál húslevessel, ízesíti még sóval, kevés cukorral és ecettel. Csavaros tetejű üvegben, hűtőben sokáig eláll, s egyre finomabb lesz, ahogy összeérnek az ízek.



 



hirdetés


Legnépszerűbb témák


hirdetés


hirdetés


EZT IS Ajánljuk

LEVESEK, ELŐÉTELEK
Disznótoros savanyúleves
LEVESEK, ELŐÉTELEK
Leves pisztránggal
LEVESEK, ELŐÉTELEK
Besamelmártásos spárga

FŐÉTELEK
Lencsés zakuszka










OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP