hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Bolgár uborkaleves, a tarator

Sokféle zöldségből is lehet hűsítő nyári levest tálalni. A Csepel-szigeten a bolgár nemzetiségű, egykor primőrzöldségek termesztéséről híres kertész családokban nemzedékről nemzedékre hagyományozódik egyik kedves nyári ételük, az uborkaleves, vagyis a tarator.
Borbás Marcsi szerint a taratort az uborka mellett a joghurt savanykás íze, a kapor aromája és a fokhagyma jellemzi. Egyébként kánikulában figyelemre méltó a fokhagyma fertőtlenítő hatása is. Néha elhagyja a húslevest a receptből, egyszerűen vízzel pótolja. Akkor kicsit több sót és borsot ad hozzá, de egyébként úgy is finom. Tálaláskor a rászórt ropogós, pirított dió és az olívaolaj-cseppek teszik teljessé a tarator kellemesen savanykás, frissítő hatását.

Az idei dió még a fán van, a tavalyi pedig már nem igazán friss, még akkor sem, ha eddig a héjában tartottuk. Egyszerű ezen segíteni, pár percig serpenyőben pirítja, így még a vékony héja is lepereg róla. Durvára törve szórja a tányérokba szedett levesre.

Hozzávalók 4 személyre:
 

A leveshez:
2-3 nagyobb fürtös uborka
3-4 gerezd fokhagyma
nagy csokor kapor
4 dl natúr joghurt
4 dl húsleves

bors
5 dkg dió
2 ek. olívaolaj

Napraforgó kalácshoz:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 dl tej
1 kk. cukor

10 dkg vaj
1 tojás a kenéshez

Így készül a tarator:

Marcsi először meghámozza és apróra felkockázza az uborkát. Nagyon pici darabokra aprítja a fokhagymagerezdeket is. A megmosott, lecsepegtetett kaprot is finomra vágja. Tálba önti a joghurtot, hozzáadja a hideg, zsírtalanított húslevest, ízlés szerint sózza, borsozza, beleszórja és elkeveri a kaprot. Végül jöhet a fokhagyma és az uborka. Lefedi a tálat és hűtőbe teszi, hogy az ízek összeérjenek. Illatosra pirítja a diót, és egy fóliazacskóban durvára töri.


Napraforgó kalács

A tészta alapanyagaiból kelt tésztát dagaszt, alaposan kidolgozza. Fél óra alatt duplájára keleszti. Átgyúrja a tésztát, nyolc kis cipót formáz belőle. Egyenként kinyújtja, megkeni a felolvasztott vajjal, és feltekeri mindegyiket. A tésztatekercseket háromszögekre vágja. Kivajazza a sütőformát és belerakosgatja a tésztadarabokat, egy rétegben. Kissé felveri a tojást, és bekeni vele a napraforgó kalácsot. Tizenöt perc alatt megsül 200C-os, előmelegített sütőben. Az aranybarnára sült kalács tényleg pont úgy néz ki, mint a napraforgó közepe.

Marcsi a napraforgó kalácsot gyakran édesen süti. A tésztájába akkor sem tesz cukrot, de a felolvasztott vajban elkever 15 dkg porcukrot, és azzal keni meg a tésztalapokat, mielőtt feltekeri. Még finomabb, ha kevés darált diót vagy mákot is szór rá. Sőt, még látványosabb lesz, ha vegyesen, felét dióval, másik felét mákkal díszíti.

fotó:cookta



hirdetés


Legnépszerűbb témák


hirdetés


hirdetés


EZT IS Ajánljuk

LEVESEK, ELŐÉTELEK
Húsgombócleves a Rábaközből











OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP