Tyúkhúsleves
A tyúkhúsleves Borbás Marcsiéknál a vasárnapi ebédek egyik fénypontja. Márciusban már friss zöldségek kelletik magukat a piacon, a cukorborsó és a zöld spárga a két kedvence, ezért is szereti ezt a változatot.
Mustáros habarással ragulevesszerűen készül, így olyan tartalmas, hogy hét közben kiadós egytálételként kerülhet az asztalra. A Szép Juhászné levest a megszokott leveszöldségeken és az omlósra főtt, falatnyi kockákra vágott tyúkhúson túl még a cukorborsó és a vajpuha zöld spárga rügyei is gazdagítják.
Hozzávalók 4-6 személyre:
1 tyúk
fél kg vegyes leveszöldség
1 fej vöröshagyma
8-10 szem egész bors
1 paradicsom
csipet sáfrány
1 ek. zsír
25 dkg zsenge zöldborsó
25 dkg spárgasíp
csokor petrezselyemzöld
só
2 tojássárgája
2 ek. mustár
2 dl tejföl
A megtisztított, megmosott tyúkot hideg vízben felteszi főni. Ha felforrt, leszedi a habját, beleteszi a meghámozott hagymát egészben, és a hasábokra vágott leveszöldségeket, a borsot, a sáfrányt, majd megsózza a levest. Takaréklángon, gyöngyözve főzi, hogy szép lassan puhuljon a hús. Közben a zsírban pár percig párolja a zöldborsót, kevés húslevest is önt alá, ha már majdnem kész, hozzáadja a gyönge spárgafejeket is és meghinti a finomra vágott petrezselyemzölddel. A tyúkot kiemeli a levesből, s ha már kicsit kihűlt, a csontokról lebontja a húst, és falatnyi darabokra vágja. A levest másik lábasba szűri, a visszamaradó zöldségekből átszedi a sárga- és fehérrépákat, a karalábét, a zellert, vagyis azokat, amiket szívesen elfogyasztanak. Hozzáönti a külön párolt borsót és a spárgát is, és összeforralja. Befejezésül a tálban keveri ki a tojássárgáját a mustárral meg a tejföllel, és kevés forró levessel simára habarja. Aztán rákanalazza a többit, elkeveri és rögtön tálalja. Ettől a remek mustáros keveréktől lesz selymesen finom, és nagyon jó ízű a leves.
fotó:pexels