hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

Csongrádi csíramálé

Mézédes, krémes, mégsem egészségtelen – sőt, szervezetünk számára fontos tápanyagok forrása, igazi vitaminbomba. Borbás Marcsi készítette el számunkra ezt a finomságot.
Szentesen és környékén talált rá erre a különleges édességre, ahol annyira kedvelik, hogy még a piacon is kapható. Győr mellett is ismerik a csíramálé receptjét, Finnországban pedig különleges csemegének számít. Ott tejszínhabbal fogyasztják, és mannának hívják.
Amikor a paraszti konyhákban a cukor még elérhetetlen drágaságnak számított, akkor jött létre – az asszonyok találékonyságának, és ki tudja még, milyen körülmények összjátékának köszönhetően – a csíramálé, melyet még a Húsvét előtti böjtben is fogyaszthattak. Miközben a kizárólag búzából és vízből álló nyalánkságot eszegették, nem is gondoltak arra, milyen hatékonyan erősítették tél végére legyengült immunrendszerüket.
A csíramáléban nincs semmilyen adalékanyag, se állományjavító, se színező, aroma vagy tartósítószer, de még répacukor sem. Viszont a búzacsíra révén sok vasat és többféle B-vitamint is tartalmaz, miközben könnyen emészthető és méregteleníti szervezetünket.
Borbás Marcsi azt ajánlja, a biztonság kedvéért bio búzát vásároljunk, mert nem tudhatjuk, hogy a takarmány búzában mennyi a növényvédőszer maradvány.
 
 
Hozzávalók 4-6 személyre
40 dkg búza, ebből 50 dkg búzaszőnyeg lesz
1 l víz
kb. 1 kg liszt

A csíráztatás
A búzát lapos tepsibe vagy üvegtálba szórjuk és ráöntünk annyi vizet, hogy jól ellepje. Másnap tiszta vízzel alaposan átmossuk a szemeket. Biztos sikerre számíthatunk, ha a megduzzadt búzát tálcára vagy tepsibe tesszük két egyenletesen nedvesen tartott konyharuha közé. Gyakran permetezzük vízzel! A szemek gyönyörűen kihajtanak, négy-öt nap alatt összeáll a „búzatésztánk”. A szép fehér gyökér- és hajtáscsírák sűrűn egybefonódnak.
Vigyázzanak, mert nagyon könnyen erjedésnek indul az alja, ami tönkreteszi az alapanyagunkat. Ezt elkerülhetjük, ha időnként egy tálca segítségével megfordítjuk az egészet.

A málé készítése
A búzatésztát szűrőben, folyóvíz alatt átmossuk, darabokra tépjük, és húsdarálón ledaráljuk, vagy erős turmixgéppel, a vizet hozzáadva, több részletben, óvatosan pépesítjük a csírát. A csíraszálak könnyen rátekeredhetnek a késekre!
Ezután a vízzel alaposan elkeverjük a pépet. Egy szűrőbe konyharuhát terítünk, és a pépet három részletben beleöntjük. A vásznat összetekerjük és alaposan kifacsarjuk, (a csíraőrleményt kidobhatjuk, arra már nincs szükségünk), a tejszerű, édeskés folyadékot felfogjuk, és egy pohárnyit félreteszünk belőle, később lesz még szerepe! A többit csomómentesre keverjük annyi liszttel, hogy sűrű, piskótatésztához hasonló masszát kapjunk. Hat-nyolc kerek kerámiaformát alaposan kivajazunk, sütőlapra teszünk, és majdnem színültig öntjük a masszával. A félretett tejszerű folyadékot még elosztjuk a tetejükön, és 150?C fokos sütőben másfél óráig sütjük a málét. Addigra a szélük ropogósra sül, a tetejük aranybarnára pirul. Csak akkor tálaljuk, ha már langyosra hűlt.
Régen tepsiben sütötték és kockára vágva kínálták, de a kis formákban sütve könnyebb a szervírozás, és mindenkinek jut a ropogós széléből, a pudingszerű részből és a középen összefolyó szirupból is.
Tálalásnál kínáljunk hozzá befőttet (a levét besűrítve szószként adjuk mellé), vagy, a finneket utánozva, tejszínhabot is!


 





Legnépszerűbb témák




EZT IS Ajánljuk

LEVESEK, ELŐÉTELEK
Lakodalmas csibeleves
DESSZERTEK
Ferdinánd tekercs

LEVESEK, ELŐÉTELEK
Disznótoros savanyúleves










OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
WEBSHOP