hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

Balatoni halleves potykapatkóval

Borbás Marcsi egy balatoni halászhajón - a nagy fogásra várva - kóstolhatta meg először ezt a jellegzetes tavi ételt, a petyeket. Olyan jóízű és annyira gyorsan, egyszerűen készül el, hogy azóta gyakran főzi maga is.
Az igazi halászlét, ami a paprikától kapja csodás színét, csak kétszáz éve kezdték főzni, aztán gyorsan jellegzetes nemzeti ételünkké vált, és hazánk minden tájegységén kialakult helyi ízesítése és tálalása. Ilyen különlegesség a Balaton környéki „halászoslevek” között a fonyódi „petyek”, amelynek sok évtizedes hagyománya van. Az eredetiben keszeg is fő a ponty, illetve a potyka mellett a fazékban. Most azonban egy egyszerűsített változatot mutat Marcsi, hogy bátrabban hozzáfogjon az is, aki még nem nagyon főzött halételt.
 

Hozzávalók 6 személyre:
1,5 kg pontyszelet
10 dkg mangalicazsír
1 fej vöröshagyma
2 paradicsom
2 zöldpaprika
1 zöld csípős paprika
3 dkg őrölt fűszerpaprika

A zsíron megdinszteli az apróra vágott vöröshagymát, aztán hozzáadja a pici csíkokra vágott paprikát, a csípős kosszarvpaprikát és a paradicsomcikkeket. Kevergeti, csipet sóval meghinti. Amíg megpárolódik ez a jó kis lecsóalap, besózza, majd félreteszi a pontyszeleteket. Ez nemcsak azért fontos, hogy ízletesebb legyen, hanem azért is, mert így kevésbé főnek szét a szeletek a fazékban. Ha már elkészült az alap, ráteszi a potykapatkókat, és felönti annyi vízzel, ami éppen ellepi. Amikor felforr, rászórja az őrölt pirospaprikát. Azért csak most, mert így biztosan nem ég meg, mert akkor megkeseredne. Így is szép színt ad, és az aromája belefő a petyekbe. Kislángon még addig rotyogtatja az ételt, amíg a hal húsa megfő, ehhez alig kell pár perc, de most már nem kevergeti. Amint elkészült, már tálalja is. Ez nem túl bonyolult, csak arra kell vigyázni, hogy a potykapatkók szépen egyben maradjanak. Ezért először egy lapos tálaló kanállal emeli ki a halat a tányérba, aztán mer hozzá a csodás színű levéből. Frissen sült fehér kenyérrel az igazi!

fotó: gasztrocoach.hu

Legnépszerűbb témák
EZT IS Ajánljuk

GYEREKEKNEK
Szellemes ötlet
DESSZERTEK
Kakaós gombóc

LEVESEK, ELŐÉTELEK
Balatoni halleves potykapatkóval
EGYÜTT A CSALÁD
Jókedvű tökdíszek


OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
WEBSHOP