hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

Hímzett életfa

Beszprémy Kata édesanyja a nyugat-dunántúli hímzésvilágot kutatta, rendszerezte. Ebből a szellemi örökségből lánya, Kata egy életfa motívumot választott, melyet vászon tányéralátétre varrt ki.
 

A Nyugat-Dunántúlon szabadrajzú hímzésekkel díszítették a lepedőszéleket, a párnahajakat. A többnyire gyapjú-, esetleg pamutfonallal varrt, kazettás elrendezésű virágtövek közé, ha az anyag szélessége úgy kívánta, életfa motívum került. Ezeknek a len vagy kender háziszőttesekre készült munkáknak igényes szélmegoldása volt – a csipke mellett – az azsúrozás is. A reneszánsz korból származó mintavilág és hímzés része lehet mai, modern mindennapjainknak is, például egy vászon tányéralátéten. Ha nincs kézi szőttesed, válassz ahhoz hasonló jellegű méterárut, és figyelj arra, hogy a lazább szövésű anyagokból az azsúrozáshoz könnyebb lesz a szálkihúzás. 

Hozzávalók nyers színű len- vagy kendervászon, 45x35 cm drapp gyapjú vagy gyapjú hatású hímzőfonal hímzőtű sütőpapír átvasalható másolóceruza 

Az életfa motívumot nagyítsd fénymásolóval a megfelelő méretre, és rajzold át a sütőpapírra másolóceruzával. A papírt fordítsd  a rajzos felével a vászonra, az egyik rövidebb oldallal párhuzamosan elhelyezve, és vasald rá a mintát. Ha nincs másolóceruzád, a fénymásolt motívumot vágd ki, ezt a mintát tedd a vászonra, és rajzold körbe ceruzával.

Névtelen-1.jpg

Egy-egy hosszúöltéssel készítsd el a gránátalma és a korona rácsozatát, majd a szálak metszéspontját keresztszemekkel fogd le. A kör alakú motívumokat varrd körbe száröltéssel. A korona és az alma karimáját sűrű boszorkányöltéssel hímezd ki, és ezeket is kontúrozd száröltéssel. A sugarakat hosszúöltéssel varrd ki. 

Boszorkányöltéssel hímezd ki a fa tövét, kontúrozd száröltéssel, majd következnek boszorkányöltéssel a levelek, és ezek kontúrozása. A párhuzamos vonalak között öltögess, és igyekezz teljesen kitölteni a motívumokat. Száröltéssel hímezd ki az évszámot is. 

Az alátét szegetlen széleit kétszer behajtva, bújtatott öltésekkel varrd le, de választhatod  a szegés díszített változatait is. A hosszabb oldalra, az alsó szélre boszorkányöltéssel hímezhetsz farkasfogat, míg fent a visszahajtást azsúrozással egyben varrhatod le. Ehhez mérd ki  a széltől a behajtás szélességét kétszer, ott húzz ki 3-5 szálat a vászonból és kis szálkötegeket képezve készítsd el a szegőazsúrt.

_MG_3380_OK.jpg

Legnépszerűbb témák
EZT IS Ajánljuk
OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
WEBSHOP