11 fermentált élelmiszer, amit érdemes kipróbálni
Almaecet
A pasztörizálatlan almaecet támogatja emésztőrendszered működését és kedvez a barátságos bélflóralakóknak, ráadásul rengeteg káliumot és ásványi anyagot tartalmaz. Ne aggódj, ha egy kicsit zavaros – olyannak is kell lennie!
Kefir
Ez a fermentált ital tejtermékből vagy kókuszvízből is készülhet, az élő kefirkultúra folyadékban való tenyésztésével.
Kimchi
A koreaiak híres csípős káposztája erősebb, mint az általunk jól ismert savanyú káposzta, és valódi ízorgiát okoz a nyelvünkön.
Koji szósz
Ez a japán paszta rizsből és kojiból készül – utóbbi egy fonalas gomba. Savanykás umami íze van, és öntetekben használják.
Kombucha
A kombucha egy fermentált tea, amelyet valószínűleg évszázadokkal ezelőtt találtak fel Kínában. Valódi B- és C-vitaminbomba.
Kvász
Ez a kelet-európai eredetű ital szikkadt (elsősorban rozs-) kenyérből vagy céklából készül.
Miso
A japán miso pasztát hagyományosan fermentált szójababból készítik, káliumtartalma magas. Sok fajtája van, de a legtöbb elég erős ízű – tehetjük levesbe, raguba és mártásba is. Ha a szóját nem neked találták ki vagy nem tolerálod, a csicseriborsó-miso egy másik alternatíva lehet.
Nattó
Egy tradicionális reggeli ismét csak Japánból, amely párolt vagy főzött fermentált szójababból készül.
Probiotikus joghurt
Természetes, édesítetlen formában a legjobb – alapanyaga lehet tej, szója vagy kókuszdió is. Ügyelj arra, hogy a savót (a tetején lebegő folyadékot) is keverd bele, mivel abban vannak a legértékesebb összetevők (Lactobacillus acidophilus).
Savanyúság
Fermentált savanyúság szinte bármilyen zöldségből készíthető, méghozzá meglepően könnyen. Egyszerűen csak válaszd ki a zöldséget, amit fermentálni szeretnél, tedd bele egy steril befőttesüvegbe némi sóval, majd töltsd fel vízzel. Hagyd állni legalább három napig, vagy amíg meg nem kapod a kívánt ízt és állagot.
Tempeh
Lényegében egy szójababból álló, szeletelhető élelmiszer, amely bővelkedik aminosavakban és B-vitaminokban.
Fotók: Pixabay
2023. március 8. 11:10
OTTHON DEKOR NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA DIY ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY CSALÁD GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK ÚJRAHASZNOSÍTÁS ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET! EGÉSZSÉG GASZTRO LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK AMIGURUMI ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK INSPIRÁCIÓ TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk ALKOTÓINK Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita RSS feliratkozás JÁTÉKSZABÁLYZAT
IMPRESSZUM MÉDIAAJÁNLAT ELŐFIZETÉS KAPCSOLAT ÁSZF
praktika.hu © 2025 – minden jog fenntartva