Házi dobostorta recept: ez a finomság volt annak idején Sissi királyné kedvence!
Készítsd el az imádott Sissi királyné kedvenc desszertjét, a dobostortát házilag! Olyan receptet mutatunk, amivel biztosan nem vallhatsz kudarcot.

Házi dobostorta recept
Hozzávalók:
A piskótához:
- 6 tojás
- 100 g porcukor
- 100 g liszt
- 40 g vaj
A krémhez:
- 4 tojás
- 200 g porcukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 100 g étcsokoládé (85%-os kakaótartalmú)
- 2 ek. cukrozatlan kakaópor
- 250 g vaj
A karamellréteghez:
- 150 g porcukor
- 3 ek. víz
- 1 tk. ecet
- 2 tk. vaj
Elkészítés - 8 szelethez
- Keverd habosra a tojásokat a porcukorral, majd szitáld hozzá a lisztet, és add hozzá a megolvasztott vajat.
- Készíts elő 6 db sütőpapír lapot, rajzolj rájuk egy-egy 24 cm átmérőjű kört. A sütőt melegítsd elő 180 fokra (alsó-felső sütési módban). Simítsd a tésztát az előrajzolt körökbe, és süsd meg őket egyenként 8-10 perc alatt. Érdemes két-három részletben bekeverni a tésztát, hogy ne essen össze a végére. A kész, kihűlt lapokra helyezz egy kisebb tortaformát (22-23 cm-est), és vágd őket egyforma nagyságúra.
- A krémhez keverd krémesre habverő segítéségével a tojásokat a por- és a vaníliás cukorral, majd forró vízfürdő felett, állandó kevergetés mellett sűrítsd be. Add hozzá a megolvasztott csokoládét és a kakaó port, majd kevergetve hűtsd ki. A teljesen kihűlt krémhez keverd hozzá a vajat robotgép segítségével.
- A karamellhez keverd simára a porcukrot a vízzel, az ecettel és a vajjal. Közepes lángon karamellizáld. Öntsd a karamellt az egyik tortalapra, simítsd el, és még melegen jelöld be rajta a tortaszeleteket.
- Kend meg a tésztalapokat a csokoládés krémmel, majd állítsd össze a tortát. A karamellás lapot vágd fel cikkekre a jelölések mentén, és helyezd a torta tetejére. Tálalásig tárold a tortát a hűtőszekrényben.
Forrás: Praktika 2024/03., fotó: commons.wikimedia.org/wiki/User:Geolina163, commons.wikimedia.org/wiki/User:Random_photos_2000
2025. március 26. 13:55