hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

A vízen kullogó

Borbás Marcsi kedvenc receptjei közül most egy finom kunsági ételt mutatunk be: a vízen kullogót, amit a nagymamája „kútban keltnek” hívott. Ezt az édességet az ország más tájain is készítik, és mindenütt más és más nevet adnak neki

Marcsiék gyerekként jobban szerették minden más édességnél. Már a kapuban érezték a karamellás, citromos sütemény illatát, amikor ezzel lepte meg őket a nagymama. Persze a gyerekek akkor még nem tudták, miért készítette oly ritkán. Most, gyakorló háziasszonyként ő is ünnepi kalácsnak nevezte ki. Nem a drágasága, nem is a munkaigényessége, hanem az időigényessége miatt. A hideg helyen, vagy vízben kelesztés ugyanis akár 4-5 órát is igénybe vehet.

 

Hozzávalók:
30 dkg liszt
3 egész tojás
3 dkg élesztő
2,5 dl tejföl
2,5 dl olvasztott zsír
2-3 ek. zsír a konyharuhára
2 citrom reszelt héja
fél citrom leve
1 kk só
50 dkg kristálycukor (forgatni)

Marcsi mindig mangalicazsírt használ, amely tele van telítetlen zsírsavakkal, így nem káros, hanem kifejezetten jótékony hatású az egészségünkre.
A konyharuhát jó alaposan bekeni a zsírral, ez, mint afféle szigetelőanyag, megakadályozza, hogy a tészta elázzon a vízben. A konyharuha sarkait szorosan köti össze, de úgy, hogy azért maradjon hely a térfogat növekedésnek, jól meg tudjon kelni a tészta.

Tésztadagasztás
Az alapanyagokat (a kristálycukrot kivéve) nagy dagasztótálba önti. Hozzáadja a cukros tejfölben felfuttatott élesztőt, és jó alaposan kidolgozza, selymesre dagasztja. Figyel arra, hogy a zsír épp csak folyékony legyen, alig-alig langyos, mert ha melegebb, akkor a tészta lágyabb lesz, mint szeretnénk.

Kelesztés
Kisebb asztalterítőt, vagy konyharuhát alaposan megken zsírral, a közepére ülteti a tésztacipót, batyut köt belőle, és nagy fazék, vagy vödör szobahőmérsékletű vízbe rakja. Először lesüllyed a batyu, majd, ahogy kel a tészta, billegve feljön a víz tetejére, innen a vízen kullogó név. Ekkor már biztosak lehetünk abban, hogy megkelt. Ez hosszabb időt vesz igénybe, mint egy átlagos kelt tészta, de várjuk ki türelmesen. A víz alatt, a levegőtől elzárva sok-sok kicsi buborékot képez az élesztő, így lesz a tészta is különlegesen finom szerkezetű.

Formázás, sütés
Az alaposan meglisztezett gyúródeszkán kibontja a kendőből a tésztát, átgyúrja, rudat formáz belőle, és azt csecsemőökölnyi darabokra vágja. A deszkára kiszórja a kristálycukrot. A kis tésztadarabokat hosszúkásra sodorja a cukorban, majd csigaformára tekeri, és a kizsírozott sütőlapra teszi. A sütőt 200°C-ra előmelegíti, és 15-20 perc alatt aranybarnára süti a süteményeket. Az apró gyöngyként csillogó, kristálycukorral borított illatos kalács valamennyi érzékszervünknek csodálatos élmény.

Még melegen ajánlott kiszedni a tepsiből a csigákat, mert a karamell hidegen odaragadhat a sütőlaphoz, és kiemeléskor széttöredezhet a belül finom, puha állagú sütemény.

fotó:sobors

Legnépszerűbb témák
EZT IS Ajánljuk

LEVESEK, ELŐÉTELEK
Bajai halászlé gyufatésztával

LEVESEK, ELŐÉTELEK
Disznótoros savanyúleves


OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
WEBSHOP