Ha kanalanként öntjük fel a rizst a zöldség alaplével, finomabb, ízesebb lesz az étel. Hozzá egészséges, csicseriborsó fasírtot ajánlunk.
Hozzávalók 2/6 személyre
3/9 ek. vaj
1/3 ek. olívaolaj
1/3 fej vöröshagyma
2/6 gerezd fokhagyma
Fél/ nagy zeller gumó
20/60 dkg rizottórizs
0,5/1,5 dl száraz fehérbor
3/9 dl zöldség alaplé
2/6 ek. reszelt parmezán
30/ 90 dkg ceruza bab
4/12 koktélparadicsom
Csicseri fasírt:
5/15 dkg csicseriborsó
1/3 fej kicsi hagyma
1/3 paszternák és sárgarépa
1/3 tojás
1/3 kk. sütőpor
1/3 csokor petrezselyemzöld
Fél/ másfél csokor korianderzöld
1/3 kk. római kömény
Só, bors
Olívaolaj
A felaprított hagymát, fokhagymát meg a lereszelt zellert 1/3 evőkanál vajon és olívaolajon megdinszteljük. Amikor már puha, felforrósítjuk, beleszórjuk a jó minőségű rizottórizst, 1-2 percig kevergetjük. Akkor jó, ha már pattog, és kissé elsápadnak a szemek. Most következik a bor (mire felszívja a rizs az ízeket, az illattal kirepül az alkohol). Most már megsózhatjuk, aztán adjunk hozzá egy kis merőkanálnyi, forró zöldség alaplét, és kevergessük, amíg be nem issza a rizs. Jöhet a következő kanál alaplé, majd tovább kanalanként a többi, amíg megpuhulnak a szemek. Ez kissé időigényes, de ettől lesz igazán finom a rizottó. Belekeverünk még egy-két kanál vajat és a parmezánt is, így kapjuk meg azt a rizottóalapot, amelyet aztán kedvünk szerint dúsíthatunk tovább. Most például úgy, hogy megpároljuk a zöldbabot, majd fokhagymás vajra tesszük, hozzádobjuk a cikkekre vágott paradicsomot. Éppen csak összeforgatjuk, végül a rizottóhoz keverjük a zöldségeket.
A fasírthoz este beáztatjuk a csicseriborsót, másnap a hagymával meg a gyökérzöldségekkel simára turmixoljuk. Hozzáadjuk a tojást, a sütőport, a zöldfűszereket, a sót, borsot, és a római köményt. A masszát egy órácskát pihentetjük a hűtőben, aztán diónyi gombócokat formázunk belőle, és olívaolajjal kikent sütőlapra rakosgatjuk. A tetejüket is megkenjük olajjal, és 20-25 perc alatt 180 fokos sütőben pirosra sütjük.
fotó:receptműhely
OTTHON DEKOR NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA DIY ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY CSALÁD GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK ÚJRAHASZNOSÍTÁS ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET! EGÉSZSÉG GASZTRO LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK AMIGURUMI ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK INSPIRÁCIÓ TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk ALKOTÓINK Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita RSS feliratkozás JÁTÉKSZABÁLYZAT
IMPRESSZUM MÉDIAAJÁNLAT ELŐFIZETÉS KAPCSOLAT ÁSZF
praktika.hu © 2024 – minden jog fenntartva