Az ehető növények termesztésének egyik jellegzetessége, ha a zöldségtermesztésre helyezzük a hangsúlyt. A legtöbb kertben és telken büszkén – és általában kiválóan – termesztenek zöldségeket. Ugyanakkor szinte biztos, hogy többen termesztenek zöldfűszereket, mint zöldségféléket.
Azok, akik rendszeresen főznek, mindig nevelnek friss fűszernövényeket, még akkor is, ha csak egy cserép kusza petrezselyem vagy bazsalikom árválkodik a konyha ablakpárkányán. Sok kertnek szinte örökös lakója néhány fűszernövény – egy fás, öreg rozmaringbokor, néhány burjánzó levendula vagy pár zsálya és metélő hagyma, amelyek dacolnak minden nehézséggel a kert egy eldugott zugában.
Az igazság az, hogy a zöldfűszerek nem igényelnek olyan, szinte szertartásos figyelmet, mint a legtöbb zöldség. Sokuk akkor a legboldogabb, ha magukra hagyják őket olyan talajban és olyan körülmények között, amelyeket még a legszerényebb zöldség is megvetne.
A zöldfűszerek termesztése – és a zöldfűszerkertek – mindig is fontos szerepet játszottak a kertek történetében. A szászok széleskörű és alapos ismeretekkel rendelkeztek a zöldfűszerek konyhai és orvosi felhasználását illetően, és a kínaiakhoz hasonlóan nem tettek különbséget a két szerep között, ahogyan azt ma szoktuk.
A középkori kertek a zöldfűszerek köré épültek, és a gyógyászati cél ugyanolyan fontos volt, mint az ételek ízesítése. A 18. századig számos olyan zöldségfélét együtt nevelgettek a fűszernövényekkel a gazdagabb zöldfűszerkertekben, amelyeket ma a zöldfűszerektől különbözőnek tartunk.
A zöldfűszerkertek egyik talán legjelentősebb fenn maradt emléke a nagy-britanniai Chelsea Physic Garden, amelyet – akárcsak a világ első botanikus kertjeit a 16. századi Itáliában – azért hoztak létre, hogy az orvosok többet tudjanak meg arról, hogyan növekedtek és hogyan kapcsolódtak egymáshoz a gyógynövények.
Meglehet, termesztünk egy kis mentát, némi rozmaringot, esetleg egy zsályabokrot, levendulát és kakukkfüvet és talán egy valódi babérfát is, amely nyírva jól is mutat. Nincs ebben semmi különös, de csak úgy mellékesen termesztjük őket, a zöldségek iránt tanúsított lelkesedés nélkül. Pedig a zöldfűszerek fontosak.
Néhány friss zöldfűszer lényegében elengedhetetlen a főzéshez, és ezek szinte bármiben termeszthetőek, egy ablakládától vagy a hátsó ajtó mellett elhelyezett cseréptől kezdve a teljes értékű, gondosan kialakított fűszerkertig. A legtöbb zöldfűszer nem érzi jól magát kötött, nedves talajban. A perzselő forrósággal nincs gondjuk, mint ahogy a fagyos hideggel sem, de még a viharos szél és a fel hőszakadás sem zavarja őket.
A cikk még nem ért véget. A folytatáshoz lapozz!
következő oldal »
2025. július 11. 12:11
OTTHON DEKOR NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA DIY ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY CSALÁD GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK ÚJRAHASZNOSÍTÁS ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET! EGÉSZSÉG GASZTRO LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK AMIGURUMI ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK INSPIRÁCIÓ TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk ALKOTÓINK Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita RSS feliratkozás JÁTÉKSZABÁLYZAT
IMPRESSZUM MÉDIAAJÁNLAT ELŐFIZETÉS KAPCSOLAT ÁSZF
praktika.hu © 2025 – minden jog fenntartva